Štvrtok 09. 05. 2024 22:44:33 | Meniny má Roland

Tragická vášeň na žilinských divadelných doskách: Kreutzerova sonáta / Čia vina? odhaľuje temné tajomstvá manželstva

Už dnes 27. apríla môžete byť v Mestskom divadle Žilina svedkami provokatívnej inscenácie, ktorá preniká do hlbín manželského života a sexuálnej žiarlivosti. Inšpirovaná kontroverznou novelou L. N. Tolstého a osobným príbehom jeho manželky Sofie, táto dráma odhaľuje tragickú lásku a boj o ženskú identitu v spoločnosti. Sledujte, ako sa Pozdnyševova žiarlivosť mení na zločin v prítomnosti husľového virtuóza a objavte Sofiinu literárnu odpoveď na dielo, ktoré ju tak trápilo.

Juliana Krčulová|27. apríl 2024|16:45:01

Zdroj: divadlozilina.eu

Súvisiaci článok
Radka v meste: Manželka Sofia bola podľa všetkého Tolstého najväčším nešťastím (RECENZIA)
Čítajte viac >

Sofia Tolstá: Od tieňa génia k literárnemu odkazu

Sto rokov po smrti Sofie Tolstej ju literárny svet konečne uznáva nielen ako ženu a oddanú pomocníčku literárneho génia, ale aj ako talentovanú spisovateľku.

V roku 1889 Lev Nikolajevič Tolstoj vytvoril dielo Kreutzerova sonáta, ktoré bolo v Rusku krátko po publikácii zakázané kvôli jeho „absurdným a hlúpym názorom na manželský zväzok“. Sofia Andrejevna Tolstá, jeho manželka, nečakala, že čitatelia začnú novelu vnímať ako zrkadlenie jej manželstva s veľkým spisovateľom. Toto vnímanie ju hlboko zasiahlo, pretože Kreutzerova sonáta rozpráva príbeh muža, ktorého narastajúca žiarlivosť vedie k vražde. Novela, často označovaná za „sexuálnu“ kvôli téme žiarlivosti a vzťahu medzi čistotou a vášňou, sleduje protagonistu Pozdnyševa, ktorý, zmietaný strachom z manželkinej nevery, prichádza domov a nachádza ju so slávnym huslistom Truchačevským. Toto kontroverzné dielo vyvolalo medzinárodný rozruch nielen pre tragický koniec, ale predovšetkým pre autorov pohľad na manželstvo, sexualitu a postavenie žien.

Keď bola novela zakázaná ruskou cenzúrou, Sofia paradoxne obhajovala jej publikáciu u cára Alexandra III., aby sa verejne očistila a odmietla akékoľvek spojenie so ženou z Kreutzerovej sonáty.

Hlas v tieni Kreutzerovej sonáty

Hoci Sofia vystupovala na verejnosti sebavedome, dielo ju vnútorne trápilo. Aby našla odpoveď na manželov príbeh, rozhodla sa napísať vlastnú literárnu reakciu, novelu s názvom Čia vina?. Tolstoj ani zvyšok rodiny nepodporovali publikáciu jej prác, a tak bol jej príbeh skrytý takmer celé storočie, kým nebol v roku 1994 publikovaný v ruskom časopise.

Inscenácia Kreutzerova sonáta / Čia vina? nie je len adaptáciou Tolstého novely. Ponúka tiež pohľad na osobný život Tolstých, s paralelami medzi ich vzťahom a obsahom diela. Niektorí tvrdia, že Sofia bola pre Tolstého nešťastím kvôli jej vlastníckej malomeštiackej láske, zatiaľ čo iní poukazujú na jeho intelektuálny egoizmus, ktorým ju celé roky týral. Denníky manželov Tolstých a nové anglické preklady Sofiiných noviel poskytujú cenný literárny protiklad ku Kreutzerovej sonáte.

Pozdnyšev: Rozdelený medzi hercov, spojený v tragickom zločine

Postava Pozdnyševa je v inscenácii rozdelená medzi troch hercov (Peter Martinček, Michal Koleják, Boris Zachar) a režisér Pavol Viecha prináša napriek vážnej téme množstvo humoru, založeného na mužsko-ženských vzťahoch. Pozdnyševovia divákom odhaľujú nielen detaily brutálneho činu, ale prostredníctvom spomienok sa stávame svedkami analýzy tragickej lásky, všetko pod dohľadom Sofie Tolstej, ktorá sa snaží odhaliť horkosť svojho života s významným spisovateľom.

Predstavenie Kreutzerova sonáta / Čia vina? trvá 90 minút bez prestávky a je vhodné pre divákov starších ako 15 rokov. VSTUPENKY si môžete kúpiť aj prostredníctvom TOHTO ODKAZU alebo na pokladni v Mestskom divadle Žilina.


Súvisiaci článok
Máj bude v žilinskom divadle o láske, ale aj zábave. Na aké predstavenia sa môžete tešiť?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť