Pondelok 20. 05. 2024 13:25:36 | Meniny má Bernard

Obmedzte zdravotné riziká na minimum. Už 30 minút chôdze denne je kladným prínosom, upozorňujú odborníci

Pravidelný pohyb pomáha v prevencii rôznych ochorení. Priaznivo ovplyvňuje aj duševné zdravie ľudí. Vhodnou formou fyzickej aktivity je aj rýchla chôdza. Poukázal na to Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

TASR|9. máj 2024|08:30:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Na Liptove plánujú 10. ročník benefičnej akcie pre hendikepované deti. Pripomína nevídanú túru o barlách
Čítajte viac >

„Rýchlu chôdzu mnohí podceňujú a nevnímajú ju ako štandardnú formu cvičenia. Dokáže pritom účinne pomôcť vybudovať si vytrvalosť, spáliť nadbytočné kalórie a napomáha správnej činnosti srdca a ciev," priblížil úrad na sociálnej sieti.

14929.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Chôdza je podľa odborníkov prirodzeným a účinným spôsobom aktívnejšieho života. „Na to, aby ste začali pracovať na svojej kondícii nepotrebujete žiadne špeciálne náradie či výbavu - postačia topánky, v ktorých sa cítite pohodlne, poskytujú nohe oporu a nerobia vám otlaky," doplnili.

Už 30-minútovka za deň spôsobí zásadné zmeny

Zdravotný prínos má podľa Úradu verejného zdravotníctva už každodenná tridsaťminútová prechádzka. „Ľudia, ktorí spočiatku nedokážu súvisle prechodiť celú polhodinu môžu začať kráčať v kratších blokoch - napríklad v priebehu dňa postupne absolvujú tri desaťminútové svižné prechádzky," poznamenal v statuse úrad.

Chôdzu treba podľa neho zaradiť do každodennej rutiny. Odporučil ľuďom používanie schodov namiesto výťahov či pravidelné prechádzky s priateľmi alebo rodinou. „Vystúpte z hromadnej dopravy o niečo skôr a prejdite sa. Zaparkujte auto ďalej od cieľovej destinácie, krátku trasu absolvujte výlučne peši," apeloval úrad na verejnosť.


Súvisiaci článok
Pohybové aktivity treba u mladých pestovať od mala. Bez nich hrozia zdravotné riziká, varuje odborníčka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť