Pondelok 20. 05. 2024 13:30:23 | Meniny má Bernard

Obec Malatiná v okrese Dolný Kubín je na pokraji krachu. Nešťastná stavba ich priviedla na mizinu

Malebná obec Malatiná pri Dolnom Kubíne sa trápi s obrovským problémom. Ekonomické vyhliadky dediny nie sú vôbec optimistické a projekt nedokončenej, a ešte k tomu aj zbabranej bytovky, ich ťahá ku dnu. Starostka je v koncoch, pretože všetko je už v štádiu, kedy pomocnú ruku nevie podať ani samotný štát. V kase obce ostalo posledných 20 eur a Malatinej tak hrozí takzvaná nútená správa.

Michal Szentivanyi|9. máj 2024|10:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, TASR/Miroslava Siváková a freepik.com

Súvisiaci článok
Časť nedostavanej bytovky na Orave budú musieť zbúrať. Stavba je nekvalitná
Čítajte viac >

O vážnej finančnej situácii obce informovala vo svojej reportáži Televízia TA3. O tom, že obec má finančné problémy sa vedelo už dlhšie, no teraz sa situácia dostala zrejme do slepej uličky. Dá sa totiž povedať, že finančne ťahá Malatiná už z posledného.

Bytovka, ktorá obecnej pokladnici vysáva všetky peniaze

Financie z vrecka obce vytiahla hlavne stavba bytového domu, ktorá sa navyše vôbec nepodarila podľa predstáv kompetentných. Je totiž v havarijnom stave a hrozí, že skonštruované balkóny sa zrútia spolu so schodiskom. Za aktuálny stav môže aj to, že pre finančný tlak sa nepodarilo dokončiť potrebné výstuže. O aktuálnej situácii mala čo povedať aj starostka obce Tatiana Červeňová. „Obec Malatiná bola povinná vypracovať statický posudok a následne projektovú dokumentáciu sanácie, kde teraz už potrebné výsledky vieme. Škoda na majetku obce je viac ako 650-tisíc eur," povedala televízii TA3 starostka Malatinej Tatiana Červeňová.

Tá tvrdí, že firma zodpovedná za stavbu bytovky sa jej odmlčala. Kompetentných z firmy vraj nezastihli ani na adrese v centre Žiliny, kde sídlia. To však nie je všetko, pretože podľa televízie TA3 sa navyše odmlčalo aj telefónne číslo, ktoré firme patrilo. „Nikoho tam nenájdete. Jednoducho nevieme kde a odkiaľ," posťažovala sa starostka Malatinej Červeňová.

Prípadom sa zaoberá žilinská polícia

Prípadom sa začala už zaoberať aj polícia v Žiline. „V predmetnej veci vyšetrovateľka Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline vedie vyšetrovanie vo veci pre podozrenie z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v súbehu s prečinom všeobecné ohrozenie," informovala televíziu TA3 hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, Gabriela Kremeňová.

Červeňová pritom bytovku po komunálnych voľbách v roku 2022 zdedila po svojom predchodcovi Zdenkovi Kubáňovi. „Celá situácia ma neteší, ale ja nejakú vinu necítim," povedal televízii TA3 bývalý starosta Kubáň. Bytovku ako objekt financoval Štátny fond rozvoja bývania. Podľa obce však činnosť fondu zlyhala, pretože si priebeh stavby neustrážili. Aj preto teraz Malatiná očakáva pomocnú ruku štátu.

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky však v tomto okamihu nevidí cestu, ako by mohlo zasiahnuť. „V tomto prípade ani ministerstvo a ani Štátny fond rozvoja bývania nijakým spôsobom nepochybili. My aj do dnešného dňa vykazujeme určitý stupeň spolupráce s pani starostkou. Sme si vedomí aj toho, že ona naozaj nemôže za spôsobený problém," povedal štátny tajomník rezortu dopravy Igor Choma.

Tri nepríjemné voľby

Obec Malatiná sa tak ocitla na nepríjemnej križovatke rozhodnutí. Jednou alternatívou totiž je, že sa celý objekt zbúra a postaví nanovo, no pri druhej, ešte drahšej možnosti, sa objekt za značnú finančnú čiastku pokúsia prebudovať. Tretia možnosť je, že súčasný stav bude pokračovať aj ďalej a obec bude platiť za niečo, čo v momentálnom stave nie je hodné akéhokoľvek využívania.


Súvisiaci článok
Zmeny na Moyzesovej ulici v Čadci. Zdevastovaný bytový dom zbúrajú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť