Pondelok 20. 05. 2024 12:26:53 | Meniny má Bernard

Letné lúče začínajú útočiť. Svoje znamienka by sme mali poznať a dôležitá je prevencia, radí kožná lekárka

Silu letných lúčov a riziká s nimi spojené by sme rozhodne nemali podceňovať. Myslí si to aj odborníčka a vedúca lekárka Ambulantného centra dermatovenerológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina MUDr. Milada Kullová. Tá v rozhovore prezradila, aká dôležitá je prevencia a poznanie vlastnej pokožky ešte predtým, ako sa oddáme letným radovánkam. Tie sú totiž už za dverami a každodenných horúčav bude len pribúdať.

Michal Szentivanyi|9. máj 2024|14:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, freepik.com a Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Nemocnica v Žiline pracuje s najmodernejšími prístrojmi. Nahliadnite za oponu kožného lekárstva
Čítajte viac >

Prichádzajú k nám vysoké teploty a prvé letné lúče. Je pre ľudský organizmus šok, ak skáčeme rovno zo zimného obdobia do letných horúčav?

„Leto z kožného hľadiska znamená, že treba venovať pozornosť zvýšenej ochrane pred solárnym žiarením. To znamená zdržiavať sa počas slnečného dňa najmä v obedných hodinách v tieni. Chrániť sa dá aj oblečením, použiť klobúk, okuliare, krémy najlepšie so sun protection factor 30 a viac. Rovnako dôležité je zabezpečiť si pitný režim.“

Ako sa podpisuje slnečné žiarenie na pokožke človeka a aký je rozdiel medzi kategorizáciou jednotlivých ochranných prostriedkov či krémov určených na kožu?

„Slnečné žiarenie na normálnej koži pri nadmernej expozícii spôsobí solárnu dermatitídu – zápal kože. Prejaví sa začervenaním, opuchom s pocitom horúčavy, tvoria sa pľuzgieriky. Neskôr dochádza k olupovaniu a k pigmentácii kože. Dôležité je vedieť, že opakovaná expozícia slnečnému žiareniu vyvoláva starnutie kože, čiže photoaging. Poškodenie svetlom sa vyvíja v miestach chronicky exponovaných svetlu, najmä hlava, tvár, krk, dorzá rúk, prevažne u ľudí so svetlou kožou. Tento proces fotostarnutia poznáme aj ako „koža roľníkov, koža námorníkov“. Tvoria sa škvrnité hyperpigmentácie, depigmentácie, vznikajú solárne lentigá či inak nazývané „starecké škvrny“. V tomto teréne ďalej vznikajú prekancerózy a kožné nádory, či už vo forme aktinických keratóz alebo spinocelulárne karcinómy, bazocelulárny karcinóm a aj niektoré formy melanómu.

4655940.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Fotoprotektívne krémy poskytujú ochranu pred ultrafialovým žiarením UVB a UVA. Hodnota sun protection factor určuje stupeň ochrany, ktorú poskytuje prípravok pred UVB žiarením. Krémy s sun protection factor 10 blokujú 90 % UVB žiarenia, 15 blokuje 93 %, 30 blokuje 97 % a 50 až 98 % UVB žiarenia. Táto hodnota udáva, koľkokrát dlhší môže byť náš pobyt na slnku, ak použijeme ochranný krém, oproti dobe bez použitia krému, kým sa nespálime. Zjednodušene povedané, ak sa na slnku spálime po 10 minútach, pri použití krému s sun protection factor 20 môžeme byť na slniečku asi 200 minút.

Ochrana pred UVA sa udáva ako persistent pigment darkening. Čím je táto hodnota vyššia, tým je aj vyššia ochrana pred UVA žiarením. Všeobecne ochranné krémy je vhodné aplikovať opakovane každé 2 hodiny, tiež po kúpaní, kombinovať s ochranou vhodným oblečením a pobytom v tieni.“

Sú rozličnosti v tom, kto je z hľadiska „spálenia sa" rizikovejší? Vieme to jednoducho rozoznať podľa bledosti kože?

„Rizikovejší sú jedinci so svetlou farbou kože, rusovlasí, blondiaci, s modrými a zelenými očami. Naopak, fototypy s tmavšou pokožkou, s tmavými vlasmi a hnedými očami sú menej rizikoví. Podľa farby pleti, očí rozoznávame 6 fototypov. Chrániť pred nadmernou solárnou expozíciou by sa mali všetci.“

429941462_800589125446652_3184775061368503701_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Vieme si pravidelným opaľovaním vypestovať akúsi imunitu voči nadmernému spáleniu sa alebo ide o mýtus a už sa s týmito predispozíciami rodíme?

„Ide o mýtus. Ako už bolo povedané, dôležitá je ochrana pred nadmerným solárnym žiarením. Výsledky chronickej solárnej expozície možno vidieť hlavne vo vyššom veku vo forme už spomínaného fotostarnutia, stareckých škvŕn, početných aktinických keratóz a kožných nádorov hlavne na tvári, u mužov často aj na temene, ušniciach.“

Aký je aktuálne trend výskytu melanómov na dermatologickom oddelení v Žiline? Stúpa alebo klesá?

„Incidencia melanómu sa celosvetovo zvyšuje. Rovnako to platí aj pre Slovensko. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií bolo v roku 2014 v SR hlásených približne 15 nových prípadov na 100 000 obyvateľov. Aj na našom pracovisku pozorujeme stúpajúci trend vo výskyte melanómov.

2147813349.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Za etiologické faktory melanómu sa okrem environmentálnych faktorov považujú aj genetické danosti. Melanóm sa vyskytuje prevažne u osôb so svetlým typom kože. V etiológii sa podieľajú krátke expozície nadmernému slnečnému žiareniu so solárnou dermatitídou, ale tiež chronická solárna expozícia, ktorá je zodpovedná za značný podiel prípadov v krajinách so slnečným podnebím. K rizikovým faktorom patrí aj vysoký počet pigmentových névov, svetlý fototyp s pehami, červenými vlasmi, modrými očami a výskyt melanómu v rodine.“

Niektorí ľudia melanómy zľahčujú a ani sa s nimi neobťažujú navštíviť odborníkov. Aké komplikácie môžu spôsobiť, ak sa nepodrobia vyšetreniu? Môžu melanómy zásadným spôsobom metastázovať či sa inak šíriť do ľudského organizmu? Ako rýchlo?

„Melanómy patria k najzhubnejším nádorom kože a slizníc. Melanómy majú sklon tvoriť včasné lymfogénne a hematogénne metastázy s možným letálnym zakončením. Prognóza závisí od štádia ochorenia.

FB Nemocnica.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou

Pri prevencii je dôležitá ochrana pred nadmerným solárnym žiarením. Významné sú preventívne prehliadky u praktického lekára a dermatológa. Rovnako je dôležité samovyšetrenie. Mali by sme poznať svoje „znamienka“, pravidelne si kontrolovať kožu a sliznice, všímať si zmeny v pigmentových kožných prejavoch nielen našich, ale aj u rodinných príslušníkoch a pri ich zmene navštíviť kožného lekára," uzavrela pre našu redakciu vedúca lekárka Ambulantného centra dermatovenerológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, MUDr. Milada Kullová.


Súvisiaci článok
Rakovina kože je najagresívnejšia a môže postihnúť každého. Chráňte sa pred priamym slnkom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť