Pondelok 20. 05. 2024 13:30:29 | Meniny má Bernard

Časť nedostavanej bytovky na Orave budú musieť zbúrať. Stavba je nekvalitná

Bytovku na Orave ešte ani nedostavali a už budú musieť časť z nej zbúrať. Informovala o tom televízia TA3 na oficiálnom webe.

Radka Kostánová|5. december 2023|08:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Rozpočtové provizórium čaká aj mestá v Žilinskom kraji. Ružomberok a Martin sú na tom kriticky
Čítajte viac >

Slovenská realita sa na Orave ukázala v plnej krásne. V Malatinej pri Dolnom Kubíne budú musieť časť nedostavanej bytovky zbúrať. Hrubo-stavba nájomných bytov je taká nekvalitná, že nie je možné práce dokončiť. Informovala o tom televízia TA3 na oficiálnom webe.

V Malatinej stojí hrubá stavba bytovky so 17-timi nájomnými bytmi, avšak, je neobývateľná. Hrozí, že spadnú balkóny a schodisko, pričom chýbajú viaceré výstuže. Televízia TA3 vo svojej reportáži ďalej dodáva, že statický posudok odhalil množstvo chýb a nedostatkov, ktoré sú zdokladované. Všetky balkóny musia ísť z bytového nájomného domu preč. V posudku je jasne dané, čo malo byť, čo chýba, čo nie je a prečo to nie je.

Starostka obce Malatiná, Tatiana Červeňová, sa pre Televíziu TA3 vyjadrila: „Počas realizácie boli zanedbané a neboli dodržané požiadavky technologického postupu. Ako aj konštrukčné požiadavky na vystuženie železobetónových prvkov.“ Pre obec je výsledok skríningu rozostavaného bytového domu zdrvujúci. Časť bytovky za približne 300-tisíc eur bude musieť obec zbúrať a stavbu dokončiť. Starostka obce bude prosiť o pomoc štátu, pretože takúto situáciu nezvládnu.

„Akonáhle bude projektová dokumentácia k dispozícii, musím dať spracovať rozpočet. A my keď budeme vedieť, koľko financií treba ešte na dokončenie stavby, môžeme začať diskusiu, do akej miery vieme alebo nevieme pomôcť,“ vyjadril sa pre Televíziu TA3 Igor Choma.

Starostka obce tento problém zdedila po predchodcovi, ktorý teraz dáva od všetkého ruky preč. Obec preto podala trestné oznámenie, avšak vyšetrovateľ zatiaľ trestný čin nenašiel. Zdeno Kubáň, predchádzajúci starosta obce Malatiná, sa vyjadril, že ho celá situácia neteší, ale vinu necíti. Červeňová sa však nevzdáva a podala ďalšie trestné oznámenia. Statický posudok totiž jasne dokazuje, že výstavbou bytového domu by sa mali zaoberať aj orgány činné v trestnom konaní.

„Niet inej cesty, ako to riešiť trestnoprávnou cestou, pretože niekto pochybil, a či už to bol zhotoviteľ, projektant, alebo stavebný dozor, niekto zásadné chyby urobil a obec tým bude teraz dlhodobo trpieť,“ zhodnotil Igor Choma pre Televíziu TA3.

Na záver Televízia TA3 dodáva, že verejné obstarávanie za milión eur vyhrala spoločnosť, ktorú by ste teraz na adrese už márne hľadali. Pre oravskú obec je takáto nepodarená výstavba bytovky likvidačná. Jej dokončenie bude stáť obec nemalé peniaze, ktoré vyprázdnia skromný obecný účet.


Súvisiaci článok
Kam za kultúrou v nedeľu? Príďte do Dolného Kubína na rozsvietenie vianočného stromčeka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť