Pondelok 20. 05. 2024 11:08:35 | Meniny má Bernard

Radnica má o rekonštrukcii podchodu pod Rondlom veľmi konkrétnu predstavu. Chcú spustiť nasledujúce etapy

V posledných týždňoch sa vo veľkom diskutuje o spustení rekonštrukcie populárneho žilinského podchodu pod známou križovatkou Rondel. Vedenie mesta a Útvar hlavného architekta mesta Žilina sa už nechali počuť o tom, koľko bude projekt stáť a aká by mala byť jeho nová podoba. Teraz však prichádzajú konkrétne informácie o tom, ako bude prebiehať samotná rekonštrukcia a na aké obmedzenia sa má verejnosť pripraviť.

Michal Szentivanyi|9. máj 2024|19:30:00

Zdroj: Koláž/Žilina SP21, uha.zilina.sk a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Žilinská radnica spúšťa rekonštrukciu podchodu pod Rondlom: Investícia takmer 582-tisíc eur
Čítajte viac >

Začiatkom mája už priniesli informáciu o tom, že projekt rekonštrukcie podchodu pod Rondlom bude stáť viac ako 580-tisíc eur.

Stavebné práce budú prebiehať v dvoch etapách

Stavebné práce majú už stanovený rozvrh. Budú sa realizovať v dvoch etapách, počas ktorých sa postupne uzatvoria jednotlivé vstupy do podchodu, podchod však zostane stále sčasti priechodný. Obmedzenie sa dotkne iba chodcov a cyklistov, neovplyvní okolitú automobilovú ani železničnú dopravu.

ilus.fotka 1.jpg Zdroj: uha.zilina.sk

  • V prvej etape bude uzatvorená severná polovica podchodu a uzatvoria sa schodiská 2 a 3. Chodci budú vstupovať do podchodu rampou 1 a rampou 3.
  • V druhej etape sa presunie dočasná deliaca stena, chodci budú vstupovať opravenými schodiskami 2 a 3 a uzatvorené budú rampy 1, 2 a 3.

ilus.fotka2.jpg Zdroj: uha.zilina.sk

Chcú skoncovať so zatápaním podchodu, ku ktorému dochádzalo po výdatných dažďoch

Vedenie mesta cez primátora Žiliny Petra Fiabáne už okrem sumy za projekt potvrdilo aj nateraz známe konštrukčné prvky, ktorými bude nová verzia podchodu disponovať. Reč bola aj o legálnom grafity umení, ktoré je v podchode v istej forme prítomné aj teraz. „Návrh pracuje s jasným funkčným vymedzením plôch, ktoré budú slúžiť aj na využitie tohto druhu umenia. Okrem toho vzniknú nové plochy pre umiestnenie citylightov na prezentáciu kultúrnych inštitúcií v meste. Steny pri jednotlivých vstupoch budú obložené ťahokovom žltej farby, ktorý tieto vstupy zvýrazní a zároveň ide o vhodný materiál z hľadiska údržby a odolnosti voči vplyvom prostredia či vandalizmu,“ povedal primátor Fiabáne s tým, že dôležitou súčasťou rekonštrukcie bude aj oprava odvodnenia, keďže najmä po výdatných dažďoch dochádzalo k zatopeniu podchodu. Vymenia sa teda odtokové žľaby a v centrálnej časti sa jeden žľab doplní.

dasdad.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk


Súvisiaci článok
Žilinská radnica má spracovaný projekt na revitalizáciu podchodu pod Rondlom. Predpokladaná hodnota zákazky je viac ako 600-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť