Nedeľa 05. 05. 2024 16:10:38 | Meniny má Lesia, Lesana

Správa Národného parku Veľká Fatra upozorňuje na opustené vtáčie mláďatá. Nie všetky potrebujú pomoc

Jar je obdobím prebúdzajúcej sa prírody a výnimkou nie sú ani vtáky, ktorých mláďatá sa v tomto čase učia lietať. Predstavitelia národného parku vo Veľkej Fatre preto pripravili stručnú grafiku, ako by sa ľudia mali zachovať, ak narazia na opusteného operenca na zemi.

Daniel Jurčík|24. apríl 2024|15:00:17

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Príležitosť pomôcť a užiť si spoločnosť psíkov. Útulok v Žiline pozýva na deň otvorených dverí
Čítajte viac >

Ako upozorňuje profil parku na sociálnej sieti, nie každé vtáča potrebuje vašu pomoc. Všetko závisí od toho, ako sa prejavuje a v akej oblasti sa nachádza. V prípade, že je mláďa aktívne a na bezpečnom mieste pod stromom, nemusíte zbytočne vyvíjať aktivitu. Tá by totiž mohla byť kontraproduktívna.

„Rodičia stále pokračujú v kŕmení. Tým, že s dobrým úmyslom takéto vtáča od rodičov zoberiete, výrazne znižujete šancu na jeho prežitie," uvádzajú zástupcovia správy národného parku. Môžu však nastať aj také situácie, kedy je pomoc ľudí prospešná a potrebná. Je to napríklad v prípade, ak sa mláďa nachádza na mieste, kde mu hrozí nebezpečenstvo.

„Vtáci nemajú tak dobre vyvinutý čuch ako cicavce, preto sa nemusíte báť, že by rodičia vtáča po kontakte s vašimi rukami odmietli," uviedli predstavitelia Národného parku Veľká Fatra. Tí upresnili, že aj takéto konanie môže v určitom prípade spôsobiť problémy, preto pripravili jednoduchú grafiku o tom, ako sa zachovať v prípade, že na zemi nájdete malého vtáčika.


Súvisiaci článok
Ježkovia sa prebúdzajú, buďte v záhrade opatrní. Nepozornosťou mu môžete ublížiť a usmrtiť ho
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť