Sobota 18. 05. 2024 12:52:08 | Meniny má Viola

V martinskej nemocnici majú ďalšiu novinku, ktorá lekárom uľahčí prácu

Univerzitná nemocnica Martin má ďalšiu novinku. Klinika detí a dorastu monitoruje pacientov cez bluetooth sondy. Informáciu priniesla verejnoprávna televízia RTVS na svojom webe.

Radka Kostánová|4. máj 2024|17:00:21

Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Súvisiaci článok
Dojemná pozornosť od klaunov: Deti v martinskej nemocnici rozosmievajú už 17 rokov
Čítajte viac >

Pravidelne vás informujeme o tom, aké novinky zavádza Univerzitná nemocnica Martin. O detaily najnovšej vychytávky sa podelila verejnoprávna televízia RTVS na svojom webe spravy.rtvs.sk.

Bluetooth sonda na ruke

Klinika detí a dorastu v martinskej nemocnici monitoruje pacientov cez bluetooth sondy. Vďaka týmto sondám môžu byť samostatnejší a odborníci majú k dispozícii dokonca aj históriu nameraných hodnôt.

RTVS ďalej doplnila, že pacient nosí bluetooth sondu na ruke a tá zaznamenáva všetky dôležité funkcie. Namerané hodnoty môžu lekári kontrolovať aj na diaľku cez monitor.

„Vieme ho sledovať s tým, že nie je pripútaný na izbe. Má voľnosť pohybu. Dokážeme ho monitorovať na celom oddelení. Máme ho v podstate pod kontrolou,“ priblížila pre RTVS manažérka dennej zmeny na Klinike detí a dorastu UNM Katarína Lábska.

Vedúci oddelenia dojčiat a batoliat v martinskej nemocnici, Tomáš Turčan, pre RTVS vysvetlil, že sú asi prvé pracovisko, ktoré tieto moderné prístroje používa.

Sledujú aj históriu hodnôt

Lekári v nemocnici v Martine majú vďaka bluetooth sondám k dispozícii aj históriu nameraných hodnôt. Môžu ich tak skontrolovať spätne. Turčan doplnil, že vedia detailne rozobrať vitálne funkcie u detského pacienta, ktorého majú aktuálne na oddelení až 96 hodín dozadu. Približuje im to štandardné detské oddelenie jednotkám intenzívnej starostlivosti.

Zatiaľ má Univerzitná nemocnica Martin dve takéto sondy za viac ako 1 600 eur vďaka daru od žiakov zo základnej školy. Financie vyzbierali na školských vianočných trhoch.


Súvisiaci článok
Robotická chirurgia: Univerzitná nemocnica Martin predstavuje miniinvazívny prístup
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť