Sobota 18. 05. 2024 04:47:39 | Meniny má Viola

Cirkev si pripomína biblickú udalosť. Kresťania oslavujú sviatok Christovho zmŕtvychvstania

Cirkev si počas nedele 5. mája modlitebne pripomína a liturgicky sprítomňuje významnú biblickú udalosť - Isus Christos, ktorý svojou smrťou vykúpil hriechy ľudstva, vstal z mŕtvych.

TASR|5. máj 2024|10:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP

Súvisiaci článok
Žilinský kraj ako súčasť turistickej aplikácie a kultúrneho dedičstva. Trasa vás privedie z Trstenej až do Rumunska
Čítajte viac >

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, vstúpili v pondelok 29. apríla do Veľkého či Strastného týždňa, počas ktorého si pripomínajú utrpenie, smrť a pochovanie Ježiša Krista. V nedeľu 5. mája oslavujú najväčší kresťanský sviatok Christovo zmŕtvychvstanie - Paschu.

Cirkev si počas tohto dňa modlitebne pripomína a liturgicky sprítomňuje významnú biblickú udalosť - Isus Christos, ktorý svojou smrťou vykúpil hriechy ľudstva, vstal z mŕtvych. Podľa Svätého písma bol ukrižovaný a zomrel na Golgote. Najbližšími učeníkmi a nasledovníkmi bol uložený do hrobu a na tretí deň vstal z mŕtvych.

Slávnostná bohoslužba Paschy - Utreňa Zmŕtvychvstania sa koná spravidla v noci alebo v skorých ranných hodinách a má radostný charakter. Pred jej začiatkom veriaci so sviecami v rukách obchádzajú chrám. Počas bohoslužby mnohokrát zaznieva paschálny pozdrav Christos voskrese - Christos vstal z mŕtvych, na ktorý veriaci odpovedajú slovami Voistinu voskrese - Skutočne vstal z mŕtvych. Týmito slovami sa pozdravujú počas nasledujúcich 40 dní veľkonočného obdobia, čím potvrdzujú vieru pravoslávnej cirkvi vo vzkrieseného Christa ako jednu z hlavných doktrín kresťanstva.

Po svätej liturgii kňazi zvyčajne požehnávajú pokrmy - syr, maslo, vajcia a mäso, ako aj sladký koláč, príznačne nazývaný pascha.


Súvisiaci článok
Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Vetroň spadol na trafostanicu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť