Sobota 18. 05. 2024 13:11:32 | Meniny má Viola

Májové stretnutie s históriou: Peter Štanský odhalí tajomstvá Horného valu, ale aj Námestia Andreja Hlinku

Mestské divadlo Žilina opäť pozýva na cestu časom s uznávaným historikom Petrom Štanským. Nezmeškajte májovú prednášku v Čitárni súčasnej literatúry, kde spoznáte kultúrne dedičstvo a jedinečnú architektúru okolia Horného valu a Katedrálneho námestia, ale i širšieho okolia - Farských schodov a Námestia Andreja Hlinku.

Juliana Krčulová|4. máj 2024|16:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk a Natália Zahradníková

Súvisiaci článok
Historik odhalil zákutia a samotné základy budovy Mestského divadla v Žiline. Bohaté prednášky budú pokračovať
Čítajte viac >

Od archívnych fotografií po strechu divadla

V priestoroch Čitárne súčasnej literatúry Mestského divadla Žilina odštartovala séria prednášok o histórii Žiliny s významnou osobnosťou, historikom a bývalým riaditeľom Štátneho archívu – Petrom Štanským.

Účastníci prvej prednášky, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Čitárne v utorok 9. apríla, preskúmali staré fotografie a históriu budovy žilinského divadla od jeho začiatkov až po súčasnú podobu. Prednášku zavŕšili drobnou prehliadkou, ktorá návštevníkov zaviedla až na samotnú strechu divadla.

434445349_984639550335848_4325633868836931123_n.jpg Zdroj: Natália Zahradníková

Peter Štanský odhaľuje tajomstvá mesta

Cesta časom s uznávaným historikom Petrom Štanským pokračuje aj v mesiaci máj. Mestského divadla Žilina tvorí neodmysliteľnú súčasť územia, ktoré v rámci pamiatkovej zóny mesta Žilina tvorí, po dnešnom Mariánskom námestí, najdôležitejší priestor mesta.

„Divadlo je súčasťou nielen Horného valu a Katedrálneho námestia, ale i širšieho okolia – Farských schodov a Námestia A. Hlinku. V druhej prednáške a prezentácii sa preto budeme zaoberať týmto priestorom, jeho históriou a súčasnosťou. V prezentácii predstavíme návštevníkom Čitárne tieto miesta na fotografiách od roku 1871 a budeme sa rozprávať aj o mnohých zaujímavostiach, čím priblížime genius loci okolia divadla,“ pozýva divadlo na oficiálnom webe.

Druhá prednáška s historikom a bývalým riaditeľom Štátneho archívu, Petrom Štanským, sa v priestoroch Čitárne súčasnej literatúry Mestského divadla Žilina uskutoční v stredu 15. mája o 17:30 hodine.


Súvisiaci článok
Architektonické skvosty a dávne príbehy: V Čitárni súčasnej literatúry pripravujú prednášky s uznávaným historikom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť