Sobota 18. 05. 2024 08:48:43 | Meniny má Viola

Dobrovoľníci spájajú sily na záchranu Starhradu: Oživenie dedičstva prostredníctvom prúdu živej vody

Projekt Živá voda pre Starhrad: Dedičstvo, ktoré ožíva predstavuje vzrušujúcu iniciatívu na oživenie historického Starhradu prostredníctvom obnovy prúdenia vody priamo na hradné nádvorie. Ambiciózne Združenie na záchranu Starého hradu - castrum Warna má potenciál transformovať Starhrad na miesto plné života a aktivity, pričom zároveň zachováva jeho bohatú históriu a kultúrne dedičstvo. Podporte tento projekt a pomôžte vrátiť Starhradu jeho dávnu slávu.

Juliana Krčulová|4. máj 2024|10:00:11

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Rudo Mlích

Súvisiaci článok
Rebríček 30 pod 30 našiel svoje talenty aj v Žilinskom kraji. Nazrite do úspešných podnikateľských príbehov
Čítajte viac >

Starhrad: Oživenie dedičstva prostredníctvom prúdu živej vody

Združenie na záchranu Starého hradu - castrum Warna uverejnilo na platforme Startlab projekt, ktorým chce získať potrebné finančné prostriedky na zakúpenie takzvaného trkáča, ktorý umožní efektívne privádzať vodu priamo na hradné nádvorie.

„Táto voda bude slúžiť nielen nám, dobrovoľníkom, ktorí sa o hrad starajú, ale poskytne b aj vám, našim drahým návštevníkom. Predstavte si, ako krásne by bolo môcť po návšteve hradu osviežiť sa čerstvou vodou,“ priblížil Lukáš Albrecht, člen Združenia na záchranu Starého hradu - castrum Warna a zapálený dobrovoľník.

6aec5a74adddecb1fc434330de8aa566.jpg Zdroj: startlab.sk

Trkáč pre Starhrad: Tradičná technológia pre modernú obnovu

Trkač je podľa jeho slov tradičné zariadenie používané na prepravu vody, najmä v miestach, kde nie sú k dispozícii moderné vodovodné systémy.

„Toto zariadenie funguje na princípe čerpadla, ktoré čerpá vodu z nižšie položeného zdroja (ako je studňa alebo potok) a prepravuje ju do vyššie položených miest alebo nádrží. Aby sme mohli účinne priviesť vodu potrebujeme tiež príslušný materiál ako potrubia, spojky a ďalšie komponenty, ktoré zabezpečia, že voda sa dostane tam, kde je najviac potrebná. Vaše príspevky nám pomôžu pokryť náklady nielen na samotný trkáč, ale aj na všetky tieto nevyhnutné materiály,“ doplnil dobrovoľník.

005620f1a62511ba98dbfed3a8bc05a4.jpg Zdroj: startlab.sk

Každý príspevok oživí históriu

Prispejte k premene Starhradu z tichého svedka dávnych čias na pulzujúce centrum radosti a pokoja. Albrecht zdôraznil, že v prípade, ak by vyzbierali viac peňazí, než pôvodne plánovali, každý ďalší príspevok využijú na ďalšie dôležité úpravy a zlepšenia. „Ďakujeme vám za každú podporu! Spolu môžeme dosiahnuť, že Starhrad bude miestom, kde história ožíva,“ uzavrel Lukáš Albrecht, člen Združenia na záchranu Starého hradu - castrum Warna.


Súvisiaci článok
Stopa, ktorá zostane: Náčelník Mestskej polície Žilina vzdal hold vzorovému policajtovi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť