Nedeľa 05. 05. 2024 11:43:54 | Meniny má Lesia, Lesana

Deň, kedy skauti velebia svoje poslanie. Sviatok svätého Juraja nemôžu opomenúť, jeho význam je zásadný

Na Slovensku hádam neexistuje združenie skautov, ktorí by nepoznali každoročný sviatok, ktorý pripadá na 24. apríla. Ide o oslavu ich patróna – svätého Juraja. O osobe svätého Juraja sa mihajú rôzne legendy a príbehy. Niektoré sú známe viac, iné menej. No jedno je isté. Do dnešných dní sa tento sviatok v skautských kruhoch vo veľkom uctieva.

Michal Szentivanyi|24. apríl 2024|19:00:42

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa a Jaroslav Novák

Súvisiaci článok
Vo väzniciach je počas vianočných sviatkov venovaná pozornosť aj duchovným aktivitám
Čítajte viac >

Už spomínaný svätý Juraj sa vo viacerých archívoch a legendách zobrazuje ako mučeník. V niektorých podobizniach je vnímaný aj ako rytier na koni, ktorý doráža draka.

4-c0b817992d2cee3fdb264db505c05bbbaee2e69a.jpg Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Jedna z legiend hovorí o zabití draka

Toto zobrazenie Juraj nedostal len tak. Vizuál Juraja na koni sa totiž predpokladá zo známej legendy, podľa ktorej mal Juraj zabiť draka. Juraj na to mal svoj dôvod. Drak ohrozoval jeho rodné mesto - Selena. Drak sa na ohrozovaní podieľal aj požieraním ľudí a inými zlovestnými hrôzami. Ľudia mu najskôr tieto obety kompenzovali dobytkom a inými majetkami, no tie sa časom minuli, a tak si drak vyžiadal obetu v podobe človeka.

Tou sa mala stáť krásna a dobrá dcéra kráľa. Jej obeta sa mala uskutočniť v rámci predtuchy, že drak dá mestu konečne vytúžený pokoj. Všetko sa práve v momente uskutočňovania obety zmenilo, v tom momente totiž pricválal samotný svätý Juraj na konci, ktorý draka kópiou prebodol a zabil.

Legenda sa však, podľa očakávania, nezakladá na pravde. Má však svoj zmysel v historickej symbolike. Drak má znázorňovať diabla, ktorý naozaj existuje a robí na svete zle. Požieranie ľudí je v tomto zmysle chápané skôr na duchovnej úrovni. Práve Juraj bol ten, ktorý proti nemu odvážne bojuje dokonca za to aj zomrel. Tu prichádza spojitosť so skautmi, pretože je ich patrónom. Svätý Juraj je tiež patrónom rytierov a vojakov.

4-1c40307f449977881cfaf58aa526c843a3138173.jpg Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Úcta sa prejavuje šatkou na hlave

Skauti pri príležitosti tohto dňa už od roku 2013 vyjadrujú svoju úctu a lásku ku skautingu tým, že si hneď ráno dajú na hlavu skautskú šatku. Tú majú potom pri sebe po celý deň a je úplne jedno čí sa nachádzajú na ulici, v škole, v autobuse či v práci.

Skautská šatka má pritom všestranné využitie, ktoré pripomína aj portál Skauting.sk. Odkazujú sa na rok 1908, kedy Robert Baden-Powell zakladal skautské hnutie. Šatka sa v jeho ponímaní stala niečo ako univerzálny nástroj a symbol. Je tiež súčasťou skautskej uniformy. Využiť sa dá pri poraneniach ako trojcípa šatka na uloženie ruky, fixovať sa ňou dá aj zlomenina a slúži tiež ako ochrana proti slnečnému žiareniu. Po rokoch sa z nej stal skôr symbol ako praktická pomôcka.


Súvisiaci článok
Obyvatelia Dolného Kubína si môžu na Štedrý deň odpáliť betlehemské svetlo. Do mesta ho priniesli skauti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť