Sobota 18. 05. 2024 11:43:08 | Meniny má Viola

Svetlo a vesmír na dosah ruky: Žilinská knižnica oslavuje Medzinárodný deň svetla

Krajská knižnica v Žiline oslavuje Medzinárodný deň svetla s týždňom plným vzdelávacích a zábavných podujatí. Pridajte sa a objavte fascinujúci svet svetla a vesmíru prostredníctvom prednášok, tvorivých dielní a interaktívnych výstav. Nezabudnite navštíviť nafukovacie planetárium a večerné pozorovanie hviezd, ktoré zaručene obohatia vaše poznatky a poskytnú nezabudnuteľný zážitok pre celú rodinu.

Juliana Krčulová|4. máj 2024|14:00:16

Zdroj: krajskakniznicazilina.sk

Súvisiaci článok
Nová kolekcia Reebok štýlovo otvára jarnú sezónu
Čítajte viac >

Krajská knižnica v Žiline sa vlaňajším úspechom Vesmírneho týždňa, ktorý pripomenul 50 rokov od poslednej misie na Mesiac, inšpirovala k usporiadaniu jeho druhej edície. Tento rok, konkrétne od pondelka 13. do piatka 17. mája, sa podujatie uskutoční pod záštitou Amerického centra v Žiline. Súčasťou bude aj oslava Medzinárodného dňa svetla, ktorý si každoročne pripomína 16. mája, pričom hlavnou témou bude Svetlo noci s dôrazom na problematiku svetelného znečistenia.

„Týždeň začneme v pondelok 13. mája o 17:00 hodine prednáškou Vesmírne desatoro doc. RNDr. Rudolfa Gálisa, PhD. Predstaví nám na nej desať fascinujúcich faktov o vesmíre, od jeho rozpínania až po reliktové žiarenie,“ priblížili zástupcovia krajskej knižnice na oficiálnom webe.

Vo štvrtok 16. mája o 17:00 hodine návštevníkov zasvätí do najnovších poznatkov a teórií o existencii života mimo našej planéty RNDr. Stanislav Kaniansky s prednáškou Na prahu objavov mimozemského života.

„Aj tento rok vám v spolupráci s Krajskou hvezdárňou v Žiline ponúkame návštevu mobilného planetária v priestoroch knižnice. Rodičia s deťmi od 4 rokov sa môžu vydať na interaktívnu cestu vesmírom spolu so zvieracími kamarátmi s názvom So zvieratami o vesmíre,“ neopomenula Ida Berthotyová, knihovníčka z Krajskej knižnice v Žiline a zdôraznila, že z dôvodu obmedzeného počtu miest je potrebné sa na podujatie zaregistrovať vopred.

svetlo noci a2 (1).jpg Zdroj: krajskakniznicazilina.sk

Mobilné planetárium otvorí svoje brány aj pre návštevníkov nad 13 rokov. Film s názvom Temná strana svetla, ktorý poukazuje na problémy súvisiace so svetelným znečistením, si budete môcť pozrieť po predchádzajúcej registrácii.

Organizátori tohto zaujímavého podujatia ponúkajú tiež jedinečnú šancu vyskúšať si VR okuliare a preniknúť do virtuálnej reality. Táto skúsenosť bude dostupná každý deň od 15:30 do 17:30 hodiny v Americkom centre pre všetkých nad 13 rokov.

Milovníci stolových hier sú vítaní na popoludniach Hrajme sa s vesmírom, kde si môžu zahrať vesmírne hry. Tieto herné popoludnia sa konajú každý deň od 15:00 do 17:00 hodiny na detskom oddelení knižnice a sú organizované v spolupráci so spoločnosťou Albi pod vedením herného špecialistu.

Na prízemí knižnice nájdete výstavu venovanú E.A. Cernanovi, americkému astronautovi so slovenskými koreňmi, ktorý sa trikrát vybral do vesmíru, vrátane misie Apollo 17 na Mesiac. Súčasťou výstavy je aj autentický vesmírny oblek z Kysuckého múzea v Čadci.

Vesmírny týždeň vyvrcholí v piatok 17. mája Pozorovaním Slnka cez profesionálne astronomické ďalekohľady pred budovou knižnice. Pozorovanie bude prebiehať od 15:00 do 17:00 hodiny.


Súvisiaci článok
Nové výzvy a vzrušujúce lokality! Naštartujte sa na 11. ročník Slovenského Pohára Freestyle BMX
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť