Sobota 27. 04. 2024 17:54:21 | Meniny má Jaroslav

Lepší život pre obyvateľov Žiliny: Mesto prerozdelí tento rok skoro 400-tisíc eur

Žilinská samospráva aj tento rok podporí projekty, ktoré pomôžu zlepšiť kvalitu života obyvateľov. O skvelej správe informovala Zuzana Ondrášová z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Radka Kostánová|26. marec 2024|08:45:04

Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

Súvisiaci článok
Hodina zeme prebehne aj v Žiline: Osvetlenie zhasne na pamiatkach a dominantách mesta
Čítajte viac >

Mesto Žilina podporí tento rok projekty, ktoré pomôžu zlepšiť kvalitu života obyvateľov, zabezpečia ochranu životného prostredia či skvalitnia rozvoj vzdelávania, športu a kultúry.

Samospráva mesta už vyhlásila výzvy na predkladanie žiadostí o granty v šiestich oblastiach. Zo svojho rozpočtu vyčlenilo mesto 170-tisíc eur na granty a 225-tisíc eur na športové dotácie. Z odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina o tom informovala Zuzana Ondrášová.

Záujemcovia môžu žiadať o príspevok

Tí, ktorí majú záujem o poskytnutie finančnej podpory z rozpočtu mesta, môžu o príspevok požiadať do piatka 19. apríla 2024. Potrebné formuláre žiadostí sú zverejnené na webovej stránke www.zilina.egrant.sk. Žiadosti je možné podať len elektronicky. Ako Ondrášová ďalej priblížila, tak jeden originál kompletne vyplneného, vytlačeného a podpísaného grantového formulára je potrebné doručiť aj fyzicky na mestský úrad, a to buď osobne, alebo poštou najneskôr v deň uzávierky.

„O finančnú podporu sa môžu uchádzať občianske združenia, neziskové a cirkevné organizácie, inštitúcie zriadené štátnou správou alebo samosprávou či podnikateľské subjekty s predmetom podnikania v konkrétnych oblastiach podpory. Žiadatelia musia mať sídlo alebo trvalý pobyt v meste Žilina, prípadne vykonávať činnosť na území mesta či poskytovať služby obyvateľom mesta,“ vysvetlil vedúci odboru kultúry, cestovného ruchu a miestneho rozvoja mesta Žilina Štefan Vančík.

Doplnil, že minimálny príspevok na jeden projekt je vo výške 400 eur, maximálny je až do výšky 4-tisíc eur v prípade podania jedného projektu, alebo 2 000 eur v prípade dvoch projektov.

Financie z grantu musia byť použité na aktivity realizované v období od 1. januára do 15. decembra 2024. O prerozdelení financií rozhoduje primátor mesta na základe odporúčaní a návrhu grantových komisií.

Podpora kultúry, vzdelávania, športu a iných oblastí

Mesto Žilina tento rok podporí aktivity v oblastiach ako kultúra, vzdelávanie, šport, sociálna a zdravotná oblasť, životné prostredie a verejný priestor. Podľa slov Ondrášovej sa zvlášť poskytnú granty na inštitucionálnu podporu neziskových a mimovládnych organizácií.

„Na podporu kultúry pôjde tento rok z grantov 65-tisíc eur, na projekty z oblasti športu 20-tisíc eur, pre sociálnu a zdravotnú oblasť je vyčlenených 18-tisíc eur, rovnaká suma 18-tisíc eur je alokovaná pre oblasť životného prostredia a vzdelávania. Suma 31-tisíc eur je schválená na podporu činnosti a rozvoja organizácií v rámci inštitucionálnej podpory,“ spresnil aj primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Taktiež pôjde 225-tisíc eur v roku 2024 na športové dotácie, ktoré sú určené na podporu športovej činnosti pre registrovaných športovcov. Pomoc prostredníctvom dotácie je určená klubom, ktoré sú zaregistrované v zmysle zákona o športe v Registri právnických osôb v športe najneskôr v roku 2023. Ondrášová spresnila, že o športovú dotáciu sa môžu uchádzať len tie kluby, ktoré nie sú financované z rozpočtu mesta a ktorých zriaďovateľom nie je mesto Žilina.

Najlepší spôsob podpory

Podľa slov žilinského primátora sú grantové dotácie najlepším transparentným spôsobom ako podporiť kvalitné nápady a projekty obyvateľov mesta.

„Našou snahou je, aby mali Žilinčania k dispozícii kvalitné vyžitie, či už hovoríme o kultúrnom živote, športových aktivitách alebo o prístupe k sociálnym službám či vzdelávaniu. Týmto spôsobom by sme radi motivovali tvorivých jednotlivcov alebo organizácie a podporili ich zmysluplné nápady, ktoré pomôžu skvalitniť život v meste,“ dodal Fiabáne.


Súvisiaci článok
Neďaleko Žiliny sa rozprestiera ďalšie chránené územie. Rozhodla o tom slovenská vláda
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť