Streda 08. 05. 2024 23:19:44 | Meniny má Ingrida

Na Kysuciach našli zaujímavý predmet. Ide o starú tradíciu, ktorá mala ľuďom priniesť hojnosť

Žilinskí pamiatkari sa na sociálnej sieti podelili o ďalší zaujímavý nález. Majiteľ domu v Zákopčí na Kysuciach našiel predmet minulosti, ktorý sa spája s jednou tradíciou našich predkov.

Radka Kostánová|27. apríl 2024|14:15:02

Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Súvisiaci článok
Žilinskí pamiatkari žiadajú o pomoc. Snažia sa zistiť viac o histórii tohto objektu
Čítajte viac >

Viete, kedy bol postavený váš dom alebo chalupa vašich rodičov? Žilinskí pamiatkari na sociálnej sieti informovali, že počas obnovy drevených zrubových domov, najmä pri výmene spodných základových trámov, môže dôjsť k zaujímavému nálezu. Ten potom môže pomôcť datovať vznik samotného objektu.

Zaujímavý nález na Kysuciach

Jeden výnimočný objav sa podaril aj majiteľovi domu v Zákopčí na Kysuciach, v miestnej časti U Gacov. Podľa dostupných informácií tam jeho vlastník našiel mincu - jednograjciar ešte z roku 1816. Hodnota mince nie je veľká, ale môže prehĺbiť poznanie minulosti domu.

„V minulosti každý staviteľ nového príbytku dával do konštrukcie novej stavby (zvyčajne do nárožia zrubu) mincu, niekedy doplnenú aj o krátku písomnú správu, citát z Biblie alebo o klasy obilia či liečivé byliny. Ľudia verili v hojnosť peňazí a obživy i dobré zdravie, pokiaľ budú mať v základoch svojho domu uloženú symbolickú obetu,“ prezradili zástupcovia z Krajského pamiatkového úradu Žilina.


Súvisiaci článok
Žilinskí pamiatkari poukázali na Nižnú Bocu. Drevenice zapadajú do malebnej liptovskej prírody
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť