Sobota 27. 04. 2024 21:40:06 | Meniny má Jaroslav

Prevencia salmonelózy: Ako sa vyhnúť infekcii z potravín?

Salmonelóza je nákaza, vyvolaná rôznymi typmi salmonel. Salmonelózy sú infekčné ochorenia, ktoré sa prenášajú na človeka z chorých zvierat alebo z ich produktov. Primárne sa vyskytujú u rôznych druhoch živočíchov - cicavcov, vtákov, ale aj u studenokrvných živočíchov.

LL |28. marec 2024|18:00:20

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Pálenie záhy: Varovný signál alebo len dočasný nepríjemný pocit?
Čítajte viac >

K infekcii dochádza po požití potravín, v ktorých sa salmonely namnožili do veľkého množstva.

Prenos infekcie:

  • človek sa nakazí priamo chorým zvieraťom - konzumáciou jeho nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec,
  • môže dôjsť ku kontaminácii potravín sekundárne - napríklad počas skladovania alebo prepravy,
  • najčastejšie sa človek infikuje požitím tepelne neupravených potravín - majonézy, zmrzliny, huspeniny, tlačenky, salámy alebo nátierky.

Čas od infekcie po objavenie prvých príznakov je 6 až 48 hodín.

Príznaky:

  • náhla nevoľnosť,
  • bolesť hlavy, zimnica,
  • rýchlo nastupuje horúčka (až 40 °C),
  • nasleduje zvracanie,
  • bolesti brucha, hnačka.

Tento stav pri klasickej forme trvá 2-3 dni, potom dochádza k pomerne rýchlej normalizácii. Ľahké formy salmonelózy sa prejavujú len krátko trvajúcou nevoľnosťou. V ťažších formách salmonelóz môže dôjsť k veľkým, život ohrozujúcim stratám tekutín a solí. V takýchto prípadoch môže bez adekvátnej liečby dôjsť dokonca i ku smrti.

18015992.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Najlepšou prevenciou proti ochoreniu je dodržiavanie nasledujúcich zásad:

  • mäso a vajcia nakupujte len v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení,
  • pri manipulácii so surovým mäsom dbajte o zvýšenú hygienu rúk a pracovnej dosky,
  • nekonzumujte jedlá, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované,
  • majonézu používajte len priemyselne vyrobenú,
  • hotové jedlá skladujte pri teplote do 10 °C, pred podávaním zohrejte min. na 90 °C,
  • kuchynské náradie udržujte v čistote,
  • zabráňte styku medzi surovými a uvarenými potravinami,
  • v letných mesiacoch sa vyhýbajte konzumácii krémových zákuskov, potravinám a zákuskom, ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko,
  • zmrazené suroviny pred tepelnou úpravou dôkladne rozmrazte.

Súvisiaci článok
Laktózová intolerancia: Viac než len tráviace ťažkosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť