Štvrtok 09. 05. 2024 04:49:09 | Meniny má Roland

Žilinský kraj porazil všetky ostatné. Suverénne vyhral túto celoslovenskú súťaž

Žilinský samosprávny kraj sa v roku 2024 po prvýkrát zapojil ako spoluorganizátor do celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl. Hlavným organizátorom súťaže bol Bratislavský samosprávny kraj, zvíťazil však tohtoročný nováčik.

Radka Kostánová|27. apríl 2024|18:30:08

Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Štartuje súťaž Vráťme knihy do škôl. Zapoj sa a vyhraj super ceny!
Čítajte viac >

Vráťme knihy do škôl

Obľúbený celoslovenský projekt s dlhoročnou tradíciou je určený pre materské, základné a stredné školy, ktoré následne tvoria jednotlivé kategórie súťaže. Eva Lacová, hovorkyňa Žilinského kraja, informovala, že žilinská župa sa do súťaže zapojila po prvýkrát.

Knižnice a školy v Žilinskom kraji sa snažia neustále motivovať deti a žiakov k tomu, aby čítali a rozvíjali si tak slovnú zásobu. Nie je preto žiadnym prekvapením, že s počtom 3 354 príspevkov od 1 978 súťažiacich zo 113 škôl sa Žilinský kraj stal najaktívnejším.

Dominoval Harry Poter aj Malý princ

Lacová ďalej priblížila, že do súťaže sa v najväčšom počte príspevkov zapojili žiaci 1. a 2. ročníka základných škôl, no aj sexta, septima a materské školy.

K najčítanejším knihám patril Harry Potter, Malý princ, ale aj klasické rozprávky ako Danka a Janka, Červená Čiapočka a podobne. Deti a žiaci mohli uviesť aj svojho „Knižného anjela“. Čiže osobu alebo inštitúciu, ktorá ich motivuje k čítaniu kníh.

Podmienkou účasti v súťaži bolo prečítať minimálne jednu knihu podľa vlastného výberu a následne v prípade materských škôl nakresliť obrázok, v prípade žiakov I. stupňa základných škôl nakresliť obrázok alebo napísať text, žiaci 2 stupňa a žiaci stredných škôl mali zaslať text v ktorom opísali, prečo si konkrétnu knihu zvolili a čím ich prečítanie knihy obohatilo.

„Z doručených príspevkov sme vyžrebovali víťazov jednotlivých kategórií. Víťazi na 1. mieste v kategóriách základné a stredné školy a tiež Knižní anjeli získavajú od ŽSK čítačky kníh a od Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý je organizátorom súťaže poukážku na nákup kníh,“ doplnila hovorkyňa kraja.

439943090_758693659732278_425740581659017516_n.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Výsledky:

Kategória materské školy

  • 1.miesto Marek Mikulaj z MŠ Pribiš,
  • 2.miesto Stela Lesková z MŠ Lysica,
  • 3.miesto Gabriela Šimalová zo ZŠ s MŠ Vitanová.

Materská škola Pribiš získala aj poukaz v hodnote 20 eur na nákup kníh. Knižným anjelom v tejto kategórii bola Katarína Buckulčíková z MŠ Pribiš.

Kategória základné školy

  • 1.miesto Alžbeta Hlavoňová zo ZŠ E. Lániho Bytča,
  • 2.miesto Juraj Masár zo ZŠ Nade Hejnej Martin,
  • 3.miesto Jonáš Mikušiak zo ZŠ s MŠ Oravské Veselé.

Spojená škola Belá získala poukaz v hodnote 40 eur na nákup kníh. Knižným anjelom v tejto kategórii bola Andrea Maďarová, ZŠ s MŠ Čimhová.

Kategória stredné školy

  • 1.miesto Matej Bobrovský zo Spojenej školy Nižná,
  • 2.miesto Bianka Maslíková z Obchodnej akadémie D. M. Janotu v Čadci,
  • 3.miesto Patrik Taraba zo Strednej priemyselnej školy informačných technológií I. G. v Tvrdošíne.

Obchodná akadémia D. M. Janotu v Čadci získala poukaz v hodnote 50 eur na nákup kníh. Knižným anjelom v tejto kategórii bola Katarína Gažová, Gymnázium v Kysuckom Novom Meste.

Gratulujeme!


Súvisiaci článok
Extraligové radosti: Ako Vlci Žilina oslavovali svoj triumf s fanúšikmi (VIDEO + FOTO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť