Nedeľa 28. 04. 2024 11:40:47 | Meniny má Jarmila

Hvezdáreň Galileo: Miesto, kde sa stretávajú milovníci vesmíru

Pozrite sa na hviezdy s Hvezdárňou Galileo! V tomto článku sa dozviete, ako vznikla jedinečná astronomická pozorovateľňa, aké zážitky ponúka svojím návštevníkom a aké úžasné objekty nočnej oblohy môžete vidieť cez jej ďalekohľady.

Juliana Krčulová|19. január 2024|18:18:21

Zdroj: Martin Kavecký

Súvisiaci článok
PML 8 - NEW ERA: Ako sa pripravuje Jakub Mikovčák na zápas o titul šampióna
Čítajte viac >

Hvezdáreň Galileo je astronomická pozorovateľňa, ktorá sa nachádza v obci Kamenná Poruba v Žilinskom kraji. Ponúka denné a večerné pozorovania Slnka, Mesiaca, planét a iných objektov nočnej oblohy. Založila ju skupina nadšencov astronómie v roku 1993 a odvtedy usporiadala mnoho zaujímavých podujatí.

S predsedom o.z. Galileo, Martinom Kaveckým, sme sa porozprávali o tom, aké pozorovania ponúkajú návštevníkom vo Hvezdárni Galileo, aké používajú ďalekohľady, no prezradil nám aj to, aké najzaujímavejšie objekty vo hvezdárni videli.

Aké pozorovania ponúkate návštevníkom vo Hvezdárni Galileo?

„Návštevníkom ponúkame večerné a denné pozorovania oblohy. Na večernom a nočnom pozorovaní je možné pozorovať nespočetne veľa objektov, ako sú napríklad hviezdokopy, galaxie, hmloviny, kométy, planéty slnečnej sústavy, Mesiac a iné.

Na dennej oblohe ponúkame hlavne pozorovanie Slnka našimi špeciálnymi ďalekohľadmi a filtrami, ktoré sú na to určené. POZOR! Nikdy sa nepozerajte na Slnko s nijakým ďalekohľadom, ktorý nie je na to určený! Na dennej oblohe sú však okrem Slnka pozorovateľné aj jasnejšie hviezdy a taktiež niektoré planéty, z ktorých najviac dominuje počas roka, planéta Venuša.“

3.jpg Zdroj: Martin Kavecký

Aké ďalekohľady používate na pozorovanie?

„Na našej hvezdárni máme niekoľko ďalekohľadov, z ktorých každý má svoju špecifickú vlastnosť. Hlavným a najväčším ďalekohľad je zrkadlový NEWTON, s priemerom zrkadla 40cm. Tento typ ďalekohľadu dokáže sústrediť viac svetla, vďaka jeho väčšej svetelnosti, ktorá je v pomere 1:5. S týmto ďalekohľadom pozorujeme vzdialené objekty hlbokého vesmíru, ktoré vďaka jeho dobrým svetelným vlastnostiam dokážeme rozpoznať – napríklad aj štruktúru takej hviezdokopy alebo galaxie.

Ďalším ďalekohľadom je tzv. refraktor, šošovkový ďalekohľad s priemerom objektívu 150mm a svetelnosti 1:15. Ďalekohľad je vhodný na pozorovanie detailov jasnejších objektov, ako sú Slnko a jeho slnečné škvrny, Mesiac s jeho krátermi a moriami, planéty, ich atmosféru a mesiace, Saturnove prstence a iné.

Okrem ďalších prístrojov, ktoré ešte máme a využívajú sa na vizuálne a fotografické pozorovania, je tu ešte náš špeciálny slnečný ďalekohľad Lunt solar 80/560. Tento ďalekohľad americkej výroby je zostrojený na priame vizuálne a fotografické pozorovania Slnka. Mnohé naše slnečné snímky, sú zhotovené týmto prístrojom.“

4.jpg Zdroj: Martin Kavecký

Aké sú najzaujímavejšie objekty, ktoré ste vo hvezdárni videli?

„V podstate všetky pozorovateľné objekty na oblohe sa dajú pozorovať nielen u nás, ale aj na každej inej hvezdárni. Ale, samozrejme, máme zaznamenaný objekt, ktorý práve vtedy, keď sme ho pozorovali, bol viditeľný len z pozície našej hvezdárne. Týmto objektom bol prelet vesmírnej stanice ISS, cez slnečný disk.“

Aké sú otváracie hodiny a vstupné?

„Okrem každoročných verejných podujatí, ktoré pravidelne organizujeme, hvezdáreň funguje v rámci večerných a denných pozorovaní, na objednávku. Teda záujemci, ktorí sa chcú zúčastniť pozorovania, sa musia vopred telefonicky dohodnúť. Vstupné je pre deti 1€ a dospelý 2€.“

Organizujete kampaň Slnko na dlani - odhaľme spoločne tajomstvá vesmíru – čo táto kampaň predstavuje?

„Slnko na dlani je projekt, ktorým chceme „doslova“ ukázať našu najbližšiu hviezdu (Slnko) v tom najúžasnejšom zobrazení, aké dnes astronomická technika dokáže. Pomocou špeciálnych slnečných filtrov vieme ukázať priamo cez ďalekohľad úžasnú aktivitu na povrchu Slnka, ako sú napríklad protuberancie (výbuchy na Slnku), slnečné škvrny, erupcie a podobné nádherné detaily pozorovateľné v časti slnečnej chromosféry a fotosféry.

1 (1).jpg Zdroj: Martin Kavecký

Iste ste postrehli, že v poslednom období sme svedkami pozorovania polárnych žiar aj v našich zemepisných šírkach. Za toto všetko môže práve aj zvyšujúca sa aktivita na Slnku, ktorá pomaly vrcholí v tzv. 11– ročnom slnečnom cykle. Slnko nám svojou vrcholiacou aktivitou predvádza ohromujúce divadlo, o ktoré by sme sa chceli v nasledujúcich rokoch 2024 a 2025 s vami podeliť. V rámci toho chceme organizovať častejšie pozorovania Slnka na našej hvezdárni, taktiež chceme s prenosnou technikou robiť takéto pozorovania na rôznych iných verejných podujatiach a priblížiť tak túto nádheru vám všetkým!

Polárna žiara 1.jpg Zdroj: Slavomír Záň

Technické vybavenie, ktoré teraz máme na pozorovanie Slnka, je síce dostačujúce a prináša už teraz skvelé výsledky, no technika dnes napreduje a my máme možnosť ukázať oveľa viac detailov vo fotografickom zobrazení alebo aj priamym pozorovaním slnečnej aktivity. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli osloviť ľudí, ktorým je vesmír blízky alebo zdieľajú naše nadšenie, a vyzbierať takto formou dobrovoľných príspevkov potrebné financie, ktoré by dopomohli naplniť spoločné ciele.“

Aké najbližšie podujatie pre verejnosť plánujete?

„Naša hvezdáreň v rámci prázdnin v našom regióne, pripravuje podujatie s názvom „Vesmír pre všetkých“, ktoré sa bude konať v kultúrnom dome v Kamennej Porube v nedeľu 18. februára 2024.

V spolupráci s našimi partnermi z Krajskej Hvezdárne v Žiline, bude v priestoroch kultúrneho domu inštalované mobilné planetárium, kde bude pripravený audiovizuálny program. Ďalším lákadlom bude aj 3D virtuálna realita. Počas celej akcie si budete môcť pozrieť aj našu výstavu najlepších fotografií slnečnej aktivity Slnka za rok 2023. Nebude chýbať ani nádherná polárna žiara, ktorú zaznamenal fotografický nadšenec Slavomír Záň v okolí Žiliny.“

9.jpg Zdroj: Martin Kavecký

Aké sú plány na rozvoj hvezdárne Galileo v budúcnosti?

„Vždy je čo zlepšovať a zdokonaľovať, čo sa nám, myslím, v poslednej dobe aj darilo. Podarilo sa nám rozšíriť základňu prístrojov o nové ďalekohľady a teraz momentálne dokončujeme robotizáciu nosnej montáže. Samozrejme, závisí to vždy od financií. Fungujeme ako občianske združenie a ako každé o.z. potrebuje na svoju činnosť finančnú podporu. Snažíme sa ísť do rôznych výziev, máme podporu obce a naše akcie vie podporiť svojimi dobrovoľnými príspevkami aj verejnosť. Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, ktorí nám pomohli, či už finančnými darmi, alebo aj materiálne. Taktiež ďakujeme aj prispievateľom práve prebiehajúcej kampane „Slnko na dlani,“ uzavrel pre našu redakciu predseda o.z. Galileo, Martin Kavecký.


Súvisiaci článok
Plne automatizované fitnescentrum Palace Gym: Zmena, ktorú potrebujete v novom roku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť