Pondelok 29. 04. 2024 21:33:27 | Meniny má Lea

Železničný uzol v Žiline sa predraží. Termín jeho dokončenia posunuli o rok

Dostavbu železničného uzla Žilina dokončia koncom roka 2025, prípadne v roku 2026. Počas kontrolného dňa aj za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža to povedal Ľubomír Goňo zo spoločnosti Strabag, ktorá je vedúcim členom združenia realizujúceho stavbu.

TASR|15. apríl 2024|19:30:04

Zdroj: uzolzilina.sk

Súvisiaci článok
Ministerstvo dopravy chce urýchliť dostavbu úseku Turany - Hubová. Verejné obstarávanie vyhlásia v lete tohto roka
Čítajte viac >

Pôvodný termín ukončenia stavby, ktorá je s 330 miliónmi eur jednou z najväčších investícií do železničnej infraštruktúry, bol koncom roka 2024. Dôvodom predĺženia termínu dostavby boli podľa neho pandémia koronavírusu, problémy s dodávkami materiálov a aj vojna na Ukrajine.

Ako dodal, z rôznych dôvodov nebude dodržaný ani rozpočet stavby, o koľko sa zvýši, nevedel odhadnúť.

Podľa ministra Ráža ide o stavbu, ktorá významne uľahčí a zrýchli železničnú dopravu. „Práce napredujú dobre. Problematické bolo majetkovoprávne vyrovnanie. Zmluvy sú však už spracované, podpísané a v prípade, že nás nič neprekvapí, tak sa to v krátkom čase dotiahne do úspešného konca," doplnil minister.

Stavba železničného uzla Žilina má dĺžku asi 14 kilometrov v smere východ - západ a 2,3 kilometra v smere sever - juh. Projekt financujú z eurofondov. Pôvodná hodnota zákazky bola vyše 320 miliónov eur. Zmluvu o dielo podpísali v novembri 2020.


Súvisiaci článok
Obyvatelia Liptova si na diaľnicu D1 Hubová – Ivachnová ešte počkajú. Bude mať meškanie, aj keď sa na dostavbu čaká už roky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť