Štvrtok 16. 05. 2024 20:21:27 | Meniny má Svetozár

Zrenie betónu na novej lávke na Solinkách je kľúčové. Známa je už približná doba otvorenia (VIDEO)

Ľudia zo žilinských sídlisk Solinky a Hliny sa čoskoro dočkajú novej lávky pre peších a cyklistov, ktorá sa momentálne nachádza v stave rozsiahlej rekonštrukcie. Tú mesto avizovalo už vo februári a v apríli sa pristúpilo k jej realizácii. Žilinský primátor Peter Fiabáne priblížil, ako to s rekonštrukciou bude a kedy môžu miestni očakávať, že sa budú prechádzať po vynovenej trase medzi známymi sídliskami.

Michal Szentivanyi|29. apríl 2024|17:15:50

Zdroj: Koláž/Žilina SP21, zilina.sp21.sk, Facebook/Mesto Žilina a zilina-gallery.sk

Súvisiaci článok
Rekonštrukcia lávky pre peších na Solinkách už neznesie odklad. Samospráva ju uzavrie a opraví
Čítajte viac >

Na Ulici Centrálna v týchto dňoch prebieha stavebný ruch. Dôvodom je rozobratie starej lávky pre peších, ktorá prepája sídliská Hlina a Solinky a bola v alarmujúcom stave. Jej rozoberanie a osádzanie novej konštrukcie sa mierne skomplikovalo, keďže bolo nutné rozobrať ešte viac prvkov, ako sa prvotne plánovalo. Chodci a cyklisti sú od polovice apríla nútení použiť obchádzku, no už o dva mesiace by sa mohli prechádzať po úplne novom chodníku.

Jozef Feiler 1.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

„Začali sme s rekonštrukciou lávky na Ulici Centrálna medzi Solinkami a Hlinami VI. Dôvodom bol havarijný stav tohto objektu pre pešiu a cyklistickú dopravu. Rozpočet rekonštrukcie sa bude hýbať v rozmedzí 400-tisíc eur. Možno budú aj nejaké doplňujúce investície, čo pri týchto stavbách bežne býva. Už dnes totiž vidíme, že tam sú poškodené aj ďalšie časti, s ktorými sa nerátalo," priznal primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Do dvoch mesiacov by sa Žilinčania mohli prechádzať po novej lávke

Betónová konštrukcia sa teda nahradí kovovo-oceľovou. Podobnú už môžu Žilinčania vidieť na Ulici Obchodná na Vlčincoch. „Časový plán je taký, že momentálne je strhnutá betónová konštrukcia a cesta bola sprístupnená pre autá a pre mestskú hromadnú dopravu. Chodci a cyklisti musia absolvovať obchádzku. Prísľub je taký, že ak sa za mesiac nič neskomplikuje, tak by sme mali osádzať novú oceľovú konštrukciu a potom sa už budú práce iba dokončovať," povedal Fiabáne s tým, že do dvoch mesiacov by ľudia mohli chodiť po novej lávke.

Fiabáne však prízvukuje, že momentálne plynúci mesiac slúži aj na to, aby sa osadili nové piliere a poriadne dozrel osadený betón. „To zrenie je dôležité na to, aby bola garantovaná životnosť tej lávky, podobne ako to bolo pri budovaní zastávok," dodal Fiabáne. Lávka je už z hľadiska konštrukcie vyrobená a bude sa koncom mesiaca skladať dohromady priamo na Solinkách. Následne sa lávka žeriavom osadí na zastabilizované piliere.

IMG-20240429-WA0022.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk


Súvisiaci článok
Termín opravy sa priblížil. Most zo sídliska Solinky smerom na Hliny už o pár dní uzavrú, začne jeho rekonštrukcia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť