Štvrtok 16. 05. 2024 12:01:28 | Meniny má Svetozár

Lekár, ktorý lieči umením: Dolnokubínčan si po rokoch splnil sen

Doktor Juraj Mazúr sa venoval celý život medicíne. Po skončení vysokej školy začal pracovať v dolnokubínskej nemocnici spolu s manželkou. Mal však sen, že raz bude aj vystavovať obrazy. Podarilo sa mu to.

Radka Kostánová|29. apríl 2024|12:45:28

Zdroj: okstredisko.sk

Súvisiaci článok
Príďte sa zoznámiť so zaujímavou životnou cestou Juraja Mazúra. Čaká vás nezabudnuteľný zážitok
Čítajte viac >

Juraj Mazúr, doktor z nemocnice v Dolnom Kubíne, si po rokoch splnil svoj sen o umelcovi. Hoci zasvätil celý život medicíne, nadanie a umelecké korene v sebe nezaprie.

Redakcia mestských novín Dolného Kubína v novom čísle informovala, že pán Mazúr vystavil svoje obrazy v Oravskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne. Vernisáž výstavy Moja cesta – moje radosti sa uskutočnila tento rok vo februári. Vďaka tomu si mohol splniť svoj sen.

juraj-mazur-2024-01-1100-700-80-wm-right_bottom-100-watermarkpng.jpg Zdroj: okstredisko.sk

V našom minulom článku ste sa mohli dozvedieť, že ešte ako mladý študent úspešne vyštudoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine. Mal šťastie, pretože hneď po skončení vysokej školy nastúpil do novootvorenej nemocnice v Dolnom Kubíne, kde odpracoval celý profesijný život. Svoje rozhodnutie byť lekárom však neľutuje.

„Možno život s umením by bol radostnejší, ale medicínu pokladám za prínosnejšiu pre blízkych v našej oravskej komunite,“ zhodnotil umelec a bývalý lekár pre redakciu z dolnokubínskych novín.

juraj-mazur-2024-33-1100-700-80-wm-right_bottom-100-watermarkpng.jpg Zdroj: okstredisko.sk

Telom bol lekár, dušou umelec

Podľa dostupných informácií na umenie počas štúdia nezanevrel. Prvé roky na fakulte ešte kreslil a zároveň navštevoval aj Vysokú školu múzických umení. Jeho práce občas vystavili na niektorých výstavách. Obrazy sa mu buď nevrátili, alebo ich rozdal.

„Po vyše štyridsaťročnej aktívnej profesionálnej kardiologickej činnosti odišiel do dôchodku. Posledné tri roky sa začal venovať maľovaniu. Rodine a vnukom chcel zanechať na seba pamiatku tým, že ich všetkých v procese času zaznamená na obrázkoch. Takže vnúčatká ako rástli, tak sú tu všetky spodobené aj so svojimi rodičmi,“ dodala kurátorka výstavy Eva Ľuptáková pre redakciu novín.

juraj-mazur-2024-32-1100-700-80-wm-right_bottom-100-watermarkpng.jpg Zdroj: okstredisko.sk


Súvisiaci článok
Stavanie májov v Žilinskom kraji: Kde všade sa uskutočnia? (PREHĽAD)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť