Pondelok 29. 04. 2024 22:05:34 | Meniny má Lea

Ježkovia sa prebúdzajú, buďte v záhrade opatrní. Nepozornosťou mu môžete ublížiť a usmrtiť ho

Zástupcovia Národného parku Veľká Fatra prosia o obozretnosť pri prácach na záhrade. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že záhradkári nedopatrením zrania alebo usmrtia ježka.

Radka Kostánová|14. apríl 2024|18:45:34

Zdroj: Facebook/Národný park Veľká Fatra

Súvisiaci článok
Nastáva čas jesenných ježkov. Ak takých nájdete, volajte do Zázrivej!
Čítajte viac >

Ježkovia sa pomaly začínajú prebúdzať zo zimného spánku. Všetko však záleží od počasia, druhu a veku ježka. Ide o zvieratá s nočnou aktivitou a cez deň radi oddychujú. Nájsť ich môžete pod kríkmi, vyvrátenými stromami, pod kameňmi, v hustej tráve, v hromade lístia, raždia alebo dreva.

Zraniteľné obdobie pre ježkov

Práve teraz nastalo veľmi zraniteľné obdobie pre ježkov. Zástupcovia Národného parku Veľká Fatra na sociálnej sieti informovali, že tieto zvieratá patria medzi chránené druhy živočíchov a preto potrebujú našu pomoc. Veľmi ľahko sa môže stať, že ho pri prácach na záhrade prehliadnete a usmrtíte ho.

Rady, ktoré vám pomôžu:

  • pri kosení trávy je potrebné prezrieť celý trávnik a aj priestor pod kríkmi alebo hromadami driev, kde sa schovávajú spiaci ježkovia,
  • pri prehadzovaní kompostu je potrebné skontrolovať, či nie je ježko vo vnútri,
  • v prípade, že sa aj napriek zákazu pálenia záhradného materiálu rozhodnete porušovať zákon o odpadoch, je vhodné neskladovať drevo a lístie priamo na ohnisku, ale mať ho v blízkosti a postupne hromadu rozoberať, aby ste mali čas spozorovať ježka.

Vo štvrtok 11. apríla prijali zástupcovia parku do chovnej stanice ježka, ktorý bol nájdený na poli po oraní pôdy. Okrem staršej sečnej rany napadnutej larvami múch, mal na niektorých miestach aj spálené pichliače. Na druhý deň bolo vykonané komplexné ošetrenie s chirurgickým zákrokom u zmluvného veterinárneho lekára, no jeho zdravotný stav je vážny.

Buďte opatrní a chráňte živočíchov v prírode.


Súvisiaci článok
Čapované pivo aj klobásy. Príďte na otvorenie jarnej turistickej sezóny na Lietavskom hrade aj vy!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť