Pondelok 29. 04. 2024 22:59:29 | Meniny má Lea

Šialené aprílové počasie prinesie teplotný zlom. Kabáty rozhodne neodkladajte a hrozí dokonca sneženie

Mali ste pocit, že prílev vysokých, až letných teplôt predznamenáva definitívny koniec chladných mesiacov? Toto je zásadný omyl, pretože mesiac apríl sa s nami opäť iba zahráva. Meteorológovia totiž s príchodom nového pracovného týždňa predpovedajú obrovský teplotný zlom, ktorý môže zasiahnuť aj vaše zdravie. Nepodceňujte preto teplé oblečenie a rozhodne ho ešte neodkladajte do skrine.

Michal Szentivanyi|13. apríl 2024|20:00:51

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com a Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav

Súvisiaci článok
Na Slovensko mieria trópy. Extrémne teploty nebudú na začiatku apríla výnimkami ani na severe
Čítajte viac >

Prechod z teplých do zimných dní bude aj podľa odborníkov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu citeľný. Intenzívne to bude až tak, že kým sme v súčasnosti navyknutí na viac ako 20-stupňov Celzia, s príchodom pondelka 15. apríla príde studený front, ktorý celú situáciu zvráti.

Najchladnejšie bolo uprostred týždňa na severe krajiny

Odborníci hovoria, že aj keď bolo počas uplynulého týždňa významne teplo, Žilinský kraj a sever krajiny celkovo patril v stredu 10. apríla k tým najchladnejším. Na sociálnej sieti to potvrdila meteorologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Jana Potanková. S vysokými teplotami sa tento týždeň rozlúči aj v nedeľu 14. apríla, kedy hodnoty dosiahnu 22 až 28 stupňov Celzia, no po tomto príde zlom.

Nový týždeň - rázna zmena a dokonca aj sneh

„Na začiatku budúceho týždňa bude ovplyvňovať územie Slovenska zvlnený studený front, ktorý tu bude postupovať od severozápadu," povedala Potanková. Dá sa teda predpokladať, že medzi prvými zasiahnutými územiami bude práve Žilinský kraj. „Prinesie so sebou výrazné a dlhodobejšie ochladenie, no aj viac zrážok. Tie však nebudú všade iba tekuté. Na severe Slovenska môže snežiť, no prechodne aj v stredných polohách," varuje Potanková. V oblasti Žiliny sa zmena počasia prejavi rázne, a to pádom z 20 stupňov Celzia na jednociferné denné hodnoty teplôt. Napríklad v utorok 16. apríla možno očakávať najviac 8 až 9 stupňov Celzia, pričom podobne chladné počasie bude trvať celý 16. pracovný týždeň roka 2024. Nasledujúci víkend nevynímajúc.

Screen Shot 04-13-24 at 09.28 AM_1600x1153.JPG Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav


Súvisiaci článok
Víkend v Žiline bude v znamení oteplenia. Ukazovatele sa vyšplhajú nad dvadsať stupňov Celzia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť