Na Kysuciach sa rozbehla hubárska horúčka. Lesy sú plné hríbov

Po výdatných dažďoch kysucké lesy opäť ožili. Vlhko, teplo a ticho lesa vytvorili ideálne podmienky pre rast húb. Hubári hlásia plné košíky a v lesoch to od rána vyzerá ako na procesii. A nie sú to len klasické „praváky“. V prírode momentálne rastie aj množstvo menej známych druhov – jedlé, nejedlé, dokonca aj také, ktoré dokážu pokaziť celé jedlo. Zdroj: CHKO Kysuce

Erika Fileková|3. august 2025|17:00:00

Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce

Súvisiaci článok
Okres Bytča hlási: Hríby sú tu!
Čítajte viac >

Prinášame vám prehľad tých najbežnejších hríbov, ktoré sa dajú aktuálne nájsť na Kysuciach. Informácie aj fotografie zverejnila Správa CHKO Kysuce na sociálnej sieti Facebook.

Hríb smrekový (Boletus edulis)

Kráľ medzi hubami – silná vôňa, jemná chuť a všestranné využitie. Má bledo až tmavohnedý klobúk, na dotyk je suchý až mierne zamatový. Hlúbik je belavý, pevný a pomerne hrubý, s jemnou sieťkou pri hlavičke. Rúrky pod klobúkom sú najprv biele, neskôr žltnú. Rastie v ihličnatých, najmä smrekových lesoch, často vo väčšom množstve. Ideálna huba na sušenie, vyprážanie aj do polievky.

hríb smrekový.jpg Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce/Milan Zajac

Hríb dubový (Boletus reticulatus)

Veľmi podobný smrekovému, no plodnice bývajú svetlejšie a častejšie napadnuté červami. Klobúk je matný, bledohnedý a pri dotyku môže byť mierne popraskaný. Hlúbik je výrazne hnedý so zreteľnou bielou sieťkou. Rúrky sú biele až krémové. Najčastejšie ho nájdeme v listnatých lesoch, pod dubmi a bukmi, ale aj na okrajoch lúk – tam, kde sa kedysi pásli zvieratá (odtiaľ prezývka „pasenčar“). Je výborný do omáčok a na pečenie.

hríb dubový.jpg Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce/Milan Zajac

Podhríb žlčový (Tylopilus felleus)

Na pohľad takmer nerozoznateľný od praváka. No stačí jeden kúsok a celé jedlo môžeš vyhodiť – je neznesiteľne horký. Klobúk má hnedý, hlúbik je svetlý so silnou hnedou sieťkou. Rúrky zostávajú biele aj v dospelosti, čo ho odlišuje od pravého hríba. Nie je jedovatý, ale nejedlý. Rastie pod ihličnanmi, najmä smrekmi, často v kyslej pôde. Ak si nie si istý – kúsok odhryzni. Horkosť spoznáš hneď.

podhríb zlčový.jpg Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce/Milan Zajac

Hríb zrnitohlúbikový (Neoboletus luridiformis)

Známy aj ako „modrák“ či „kozák“. Klobúk má tmavohnedý až olivový, rúrky pod klobúkom sú žiarivo červené. Po narezaní dužina rýchlo modrie – čo niektorých odradí, no je to prirodzený jav. Hlúbik je hrubý, žltý s červenými zrnkami. Je jedlý, ale musí sa dôkladne tepelne upraviť – minimálne 15 minút varu. Plodnice bývajú tvrdé a zriedkavo červivé, vďaka čomu sú obľúbené pri sušení a do gulášov.

hríb zrnitohlúbikový.jpg Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce/Milan Zajac

Hríb červený (Caloboletus calopus)

Veľmi podobný modráku, no pozor – je nepožívateľný pre silne horkú chuť. Klobúk má bledý, rúrky žlté, hlúbik žltočervený s červeným pásom. Nepomýľ si ho s „pravým satanom“ – ten sa na Kysuciach prakticky nevyskytuje. Hríb červený rastie najmä v horských lesoch a je pomerne bežný. Nezapríčiní otravu, ale zážitok z jedla ti pokazí spoľahlivo.

hríb červený.jpg Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce/Milan Zajac

Hríb siný (Suillellus luridus)

Veľmi podobný zrnitohlúbikovému, no hlúbik má viditeľnú červenohnedú sieťku. Po rozkrojení dužina rýchlo modrie. Klobúk je olivovo hnedý až sivastý, rúrky sú červené. Rastie najmä v teplejších častiach Kysúc – v dubových alebo zmiešaných lesoch. Je jedlý, no rovnako ako modrák potrebuje poriadne prevariť. Hodí sa na praženicu aj do omáčok.

hríb siný.jpg Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce/Filip Fuljer

Hríb sosnový (Boletus pinophilus)

Veľmi estetický, niekedy až fotogenický hríb. Klobúk je červenkastohnedý, jemne zamatový, hlúbik hnedý až červenkastý s bielou sieťkou. Rúrky sú žltkasté. Dužina je pevná, húževnatá, len výnimočne červivá. Obľubuje borovicové lesy, no na Kysuciach je vzácnejší. Mnohí hubári ho považujú za ešte chutnejší než pravý hríb.

hríb sosnový.jpg Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce/Milan Zajac

Hríb horský (Butyriboletus subappendiculatus)

Farebný hríb so žltým klobúkom a žltkastým hlúbikom. Rastie v ihličnatých lesoch, no nie je veľmi častý. Chuťou je podobný pravákom, ale keďže sa objavuje zriedkavo, odporúča sa ho nezbierať. Týka sa to aj iných farebných hríbov – niektoré z nich sú totiž zákonom chránené alebo ťažko rozpoznateľné.

hríb horský.jpg Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce/Milan Zajac

Hubárska rada na záver:

Zbierajte len to, čo bezpečne poznáte. Príroda ponúka dosť – aj bez rizika. Nezbierajte vzácne alebo chránené druhy, a ak si nie ste istí – radšej sa opýtajte skúsenejšieho hubára, alebo si hľadaný druh overte v atlase húb.


Súvisiaci článok
Kysučan Lukáš so vzácnou chorobu je sklamaný. „Šaško sľúbil, že sa stretneme, namiesto toho zo mňa robí klamára!“
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť