Sobota 27. 04. 2024 15:56:29 | Meniny má Jaroslav

Počas veľkonočného víkendu si pospíme o hodinu kratšie. Účinky zmeny času na organizmus bývajú nepríjemné

Už počas víkendovej nedele 31. marca sa musíme ako spoločnosť pripraviť na opakujúcu sa zmenu. Áno, ide o zmenu zimného času späť na letný. Pozitívum tejto zmeny síce bude čoraz viac slnečného svetla počas dňa, čo dodáva nášmu organizmu vitamíny a optimizmus, no sú tu aj nepríjemné účinky na náš biorytmus.

Michal Szentivanyi|28. marec 2024|12:00:23

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Začala sa astronomická jar. Môžeme sa tešiť na postupné otepľovanie
Čítajte viac >

Už odjakživa je ľudský biorytmus nastavený na vonkajšie prostredie. Striedaním dňa a noci v nás evokuje rôzne procesy a odchody či návaly sérotonínu. Málokto však vie, že tie podstatné biologické hodiny ľudského tela sa v istých literatúrach nazývajú aj ako „cirkadiánne rytmy". Aj pomocou nich vie naše telo to, ako sa má správať a kedy má fungovať. Či už ide o oddych alebo aktívny čas, pomocou týchto „hodín" sa vie telo pripraviť na nasledujúce minúty či hodiny.

V tejto téme sa budeme však držať avizovanej zmeny zimného času späť na letný stredoeurópsky čas. Ľudské telo je zaujímavé tým, že už to, že sa takáto zmena blíži, vie na tieto blížiace sa dni reagovať.

Všetko to príde v nedeľu v noci

Čas na hodinkách si totiž budeme všetci meniť už 31. marca. Tento deň tak pripadol na Veľkonočnú nedeľu. O 2:00 hodine v noci z Bielej soboty na Veľkonočnú nedeľu si tak posunieme čas na 3:00 hodinu. To logicky znamená, že si v noci pospíme o hodinu kratšie. Nie každý sa s tým vie vyrovnať, no pri zmene času nezabudnite aj na to, že s výnimkou smart televízorov či smartfónov budeme musieť prenastaviť čas na elektrických trúbach, videorekordéroch či iných zariadeniach, ktoré majú čas nastavovaný výhradne manuálne a nie automaticky.

white-clock-books-dry-leaves_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ľudské telo a biorytmus môžu zareagovať rôzne

Ľudia sú individuálne osobnosti, a tak sa môže stať, že po veľkonočnom víkende budeme na tieto zmeny reagovať rôzne. Aj keď ide o sviatočné dni, niektorí majú pevne stanovený pracovný rozvrh či iné aktivity, a táto zmena sa môže výrazne dotknúť ich už spomínaných vnútorných hodín. Prechod na letný čas by však mal počas sviatkov byť pre väčšinu spoločnosti jednoduchší a organizmus sa s ním bude mať viac času vysporiadať. No sú aj taký, ktorých organizmus bude aj vďaka pracovným povinnostiam zaťažený viac.

Takéto zmeny môžu narobiť poriadny neporiadok aj v našom vnútri a dokonca ovplyvniť aj hladinu hormónov. Kortizol a melatonín, v našom tele „spravujú" dávky stresu a spánku sa môžu dostať do slepej uličky, a tak si treba na tieto zmeny niekoľko dní zvykať. Negatívny tým trpí aj naša pozornosť a koncentrácia, ktoré sú počas pracovného nasadenia dôležité.

Dokedy to bude trvať?

Portál imeteo.sk sa venoval aj problematike toho, ako dlho ešte budú zmeny zimného a letného času trvať. Odpoveď je síce nestála, no nateraz jasná. Podľa aktuálnej legislatívny to tak bude minimálne do roku 2027. Potrebné zákony sa však stále menia, a tak nie je vylúčené, že to bude trvať aj dlhšie. Téma sa bude na pôde Európskej únie opäť riešiť v roku 2026. Čakajú nás teda ešte tri roky zmien času.


Súvisiaci článok
Svetový deň divadla oslavuje už svoje 62. narodeniny. Toto je jeho pôvod
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť