Sobota 27. 04. 2024 08:24:29 | Meniny má Jaroslav

Svetový deň divadla oslavuje už svoje 62. narodeniny. Toto je jeho pôvod

Ak aj vy máte v záľube kultúrne podujatia v divadle a ste do nich doslova zaľúbení, zaiste vám neušiel Svetový deň divadla. Ten sa oslavuje už od roku 1962, a tak je dnes už 62. rokov starý. Jeho pôvod si priblížime v riadkoch nižšie, no už teraz je jasné, že tento deň je bohatý na posolstvá a dáva ľuďom na známosť to, akú veľkú silu divadlo má.

Michal Szentivanyi|27. marec 2024|19:15:41

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk a Facebook/Žilinský samosprávny kraj

Súvisiaci článok
Významný úspech herečky Jany Oľhovej z martinského divadla. Získala toto prestížne ocenenie
Čítajte viac >

Ešte predtým, ako sa pozrieme na to, čo to Svetový deň divadla je a prečo sa každoročne pripomína práve 27. marca, poďme si ujasniť základy. Sú totiž viaceré dni, ktoré sa divadla ako takého medzinárodne týkajú. V mesiaci marec sú totiž až tri takéto dni. Ide o 20. marec, ktorý je Svetovým dňom divadla pre deti a mládež, následne je 21. marec, ktorý je označovaný ako Svetový deň bábkarstva, no a potom je tu veľmi aktuálny 27. marec. Ten je, ako ste už iste zistili, označený za Svetový deň divadla.

Pripomíname si ho už od šesťdesiatych rokov

Svetový deň divadla nie je žiadny mladík. Vyhlásený bol ešte v roku 1961 Medzinárodným divadelným inštitútom pod skratkou ITI. Prvé „oslavovanie" tohto dňa sa teda uskutočnili až v roku 1962. Svetový deň divadla teda „nie je žiadny mladík", pretože v súčasnosti má tento deň už za sebou 62 rokov pravidelných osláv a pripomenutí. Málokto vie, že prvé posolstvo o Svetovom divadelnom dni bolo napísané ešte v roku 1962 francúzskym básnikom a divadelníkom Jeanom Cocteauom.

Sviatok nám má pripomínať, že divadlo ako také nie je len zdrojom zábavy, inšpirácie, informácií, no má aj neuveriteľnú silu a poskytuje príležitosť vzdelávať sa a má schopnosť zjednotiť viacero kultúr a národností. Rôzne inštitúcie si tento deň pripomínajú inak. Pri príležitosti oslavy tohto dňa sa v rozličných kútoch organizujú akcie, ktoré sa zameriavajú na propagáciu divadelného umenia.

Úcta k divadelníkom

Za týmto sviatkom sa však ukrýva aj ďalší zmysel a cieľ. Verejnosť tak môže vyjadriť úctu a solidaritu divadelníkom z celého sveta. Podporiť ich na ich kariérnej ceste a v ich úsilí o presadzovanie základných morálnych a spoločenských hodnôt umeleckými prostriedkami. Netreba zabúdať ani na ľudskosť, mieru, toleranciu a empatiu, ktorými je tento deň tiež symbolický.

Pri tejto príležitosti netreba zabúdať ani na to, že aj v Žiline sa nachádzajú významní divadelníci. Ich každodenný zápal pri práci je pre kultúrnu obec na severnom Slovensku potrebný, a tak nevynechajte ani ich program či už v Mestskom divadle Žiline alebo v Bábkovom divadle Žilina.


Súvisiaci článok
Triky, fet a makači: Videli ste už gangsterskú komédiu v štýle Pulp Fiction?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť