Pondelok 06. 05. 2024 14:49:51 | Meniny má Hermína

Obyvatelia ružomberského sídliska sa sťažujú na vážny problém. Areál vo veľkom láka jelenice

O tom, že divoká zver môže narobiť aj chaos a obavy svedčí aj najnovší prípad z mesta Ružomberok. Na jednom zo sídlisk sa totiž vo veľkom objavujú jelenice, a to aj v niekoľkých desiatkach. Ich prítomnosť by niektorých možno ani neotravovala, no hlavu v smútku majú predovšetkým poľnohospodári.

Michal Szentivanyi|26. apríl 2024|10:15:07

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Drsný útok vlkov v Čutkove pri Ružomberku. Jelenia zver nemala šancu
Čítajte viac >

O sťažnostiach miestnych Ružomberčanov vo svojej reportáži informovala Televízia Markíza. Reč je o viacerých častiach Ružomberka, no vo veľkom sa spomína sídlisko Kľačno, ktoré je v blízkosti lesa.

Mesto o probléme vie a idú ho riešiť

Zver sa sem však nevyberá len tak z rozmaru. Svoj podiel viny na tom majú aj samotní obyvatelia, ktorí častokrát neváhajú s kŕmením jeleníc v blízkom lese. „Keď zídu do parku, tak ich kŕmia. Aj z balkóna hádžu jablká,“ povedala pre Televíziu Markíza jedna z obyvateliek sídliska. „Riešiť treba prvotné príčiny, ale v každom prípade aj tohto roku chystáme znovu odchyt dvoch - troch kusov na sídlisku a budeme sa ich snažiť vytláčať,“ pridal pre Televíziu Markíza avízo riaditeľ Mestských lesov Ružomberok Milan Šlávka.

Trápia sa hlavne poľnohospodári

O samotných obyvateľov sídliska však v tomto prípade vôbec nejde. Sú to totiž poľnohospodári, ktorí sa s výskytom divokej zveri nevedia porátať. Ničí im totiž úrodu. „Tieto zvieratá nám spôsobujú aj na súčasných plodinách, oziminách, repke obrovské škody,“ povedal Televízii Markíza Miroslav Štefček, ktorý je predseda Poľnohospodárskeho družstva Ludrová. 

Len na samotných ohradníkoch sa pritom minie 25-tisíc eur, a to len v prípade jedného poľa kukurice. Štefeček navyše dodal, že nie je až tak raritným úkazom stretnúť aj 150 či 200-kusové stáda týchto zvierat.

„Chceme, aby sa zvery ustálili v rámci celého Slovenska na úrovni z rokov 2008 až 2009, kedy tieto zvery nespôsobovali také dramatické škody,“ uviedla pre Televíziu Markíza hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory Jana Holéciová.

„Receptom" na odstrašenie zvierat nie je ani odstrel. *„Nepomáha ani zvýšený odstrel. Na Slovensku sa ročne loví viac ako 200-tisíc kusov raticovej zveri, čo je o 100-tisíc viac ako pred desiatimi rokmi. Nie je to problém, ktorý sa dá vyriešiť len tým, že sa povie, že poľovníci málo lovia, ale všetci zainteresovaní na vidieku budú musieť dať hlavy dohromady,“ povedal Televízii Markíza Alojz Kaššák, hovorca Slovenskej poľovníckej komory.


Súvisiaci článok
VIDEO: Ako zareaguje jelenica keď zistí, že prichádza medveď? Pozrite si to vo videu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť