Sobota 27. 04. 2024 05:37:16 | Meniny má Jaroslav

Žilinská radnica si berie kosenie pod svoje krídla. Stratégia bude tentokrát odlišná (VIDEO)

Mesto Žilina sa počas nasledujúcich dní rozhodlo pristúpiť ku problematike čistenia chodníkov, ciest a ostatných plôch iným spôsobom. Dobrým príkladom je aj skoršia jar, ktorá je zapričínená počasím. Tá však zahrala radnici do karát, a tá ide okrem iného aplikovať kosenie trávy v novom šate. Zmení sa totiž stratégia.

Michal Szentivanyi|27. marec 2024|16:00:04

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Lepší život pre obyvateľov Žiliny: Mesto prerozdelí tento rok skoro 400-tisíc eur
Čítajte viac >

Celá zmena tkvie v tom, že odteraz bude mať kosenie mesta na starosti spoločnosť Technické služby mesta Žilina. S kosením ako takým by sa malo začať v pondelok 22. apríla 2024. V teréne bude 13 traktorových kosačiek a dostatočný počet ručných koscov využívajúcich rotačné kosačky a krovinorezy. Ich činnosť popísal aj konateľ Technických služieb mesta Žilina Peter Rolko. „Do druhej triedy patria vnútrobloky, mestské časti, uličná zeleň, ale tiež cintorín na Bôriku a cestné ťahy. Kosiť sa budú 6-krát alebo 4-krát za rok, pričom prioritne sa vykosia ostrovčeky a cestná zeleň, ďalej detské ihriská a exponované plochy,“ priblížil konateľ spoločnosti Rolko. Doplnil, že do III. triedy údržby sú zaradené extenzívne trávniky, ktoré sa budú kosiť 5-krát za rok. Kontakty na jednotlivé služby nájdu občania na www.tsmza.sk.

PETER ROLKO 6.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Novinky priblížil aj vedúci oddelenia dopravy

S manažovaním dopravných komunikácii pred príchodom jari sa odprezentoval aj vedúci oddelenia dopravy Mestského úradu v Žilina Radoslav Vozárik. Ten sa rozhovoril na tému projektu „Moderné technológie". „V rámci projektu mesto Žilina vybralo deväť prechodov pre chodcov. Týchto bolo vybavených inteligentným osvetlením, ktoré detekuje chodcov. Podľa toho je aj nastavená intenzita svetla. Sú vybavené aj svetelnými blikačmi, aby ich videli aj vodiči z diaľky," priblížil Vozárik. Ide tak o prvú fázu, kde prebrala spoločnosť technických služieb mesta pod svoju správu verejné osvetlenie, od minulého roka sa jej služby rozšírili o správu, údržbu a opravy športovísk, detských ihrísk, mestského mobiliáru a fontán.

RADOSLAV VOZÁRIK 4.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Kosenie verejných plôch vo vlastníctve mesta s rozlohou 1 700 000 metrov štvorcových je rozdelené do troch tried. Do triedy údržby I. sa zaraďujú spoločensky významné parkové a rekreačné plochy s frekventovaným využívaním. Kosia sa podľa potreby 12, 6 alebo 4-krát ročne. Mesto teda aj takýmto spôsobom v kontexte kosenia postupne nahrádza služby externých dodávateľov.

IMG_7874_1600x1200.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

IMG_7871_1600x1200.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Dôvod bol prostý - nespokojnosť, uviedol primátor Fiabáne

Na tieto zmeny pri spravovaní verejných plôch upozornil aj primátor mesta Peter Fiabáne, ktorý ich aj zdôvodnil. „Vzhľadom na nespokojnosť s odvedenou prácou sme sa rozhodli, že úpravu zelene vezmeme do vlastných rúk, teda prostredníctvom Technických služieb mesta,“ uviedol Fiabáne. Mestská spoločnosť musela podľa jeho slov zabezpečiť nákup novej techniky, strojového vybavenia a vytvorenie ďalších pracovných miest. „Som nesmierne rád, že sa nám darí krok po kroku napĺňať našu víziu, ktorej cieľom je postupne prevziať jednotlivé komunálne služby a vykonávať ich vo vlastnej réžii, čím sa vyhneme dodávateľom z externého prostredia. Týmto spôsobom vieme výrazne znížiť náklady a navyše sa zjednoduší i komunikácia pri riešení nepredvídaných udalostí,“ uzavrel primátor.


Súvisiaci článok
Žilina má nový prírastok: Je ním unikátne workoutové ihrisko za viac ako 19-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť