Sobota 27. 04. 2024 09:55:51 | Meniny má Jaroslav

Čoskoro začína ich obdobie. Viete, ako správne vytiahnuť kliešťa?

Kliešťa prisatého na tele treba vytiahnuť čo najskôr. Po návrate z prírody by si ľudia preto mali bezprostredne skontrolovať celú pokožku. Pripomenul to Úrad verejného zdravotníctva SR.

TASR|26. marec 2024|11:45:08

Zdroj: medirex.sk

Súvisiaci článok
Čo robiť v prípade stretu s medveďom? Panika nie je dobrý radca, toto sú cenné rady odborníkov
Čítajte viac >

„Kým na prenesenie baktérií, ktoré spôsobujú lymskú boreliózu, kliešť potrebuje byť prisatý aspoň 24 hodín, vírus kliešťovej encefalitídy sa môže preniesť do pár hodín po zaklieštení. Po návrate z pobytu v prírode alebo v blízkosti mestskej zelene je preto dôležité bezprostredne po návrate domov skontrolovať celú pokožku tela. Poriadne si prezrite najmä miesta ako podpazušie, slabiny, miesta pod kolenami a vlasatú časť hlavy," poznamenal.

Kliešťa odporučil úrad odstrániť pinzetou. Dôležité je podľa neho vybrať celé telo aj s hlavičkou. Nemá sa naň kvapkať olej. „Vyťahujte ho plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zo strany na stranu a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože," ozrejmili odborníci.

Ľudia by kliešťa po odstránení nemali mliaždiť prstami. Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe/v uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša," odporučil ÚVZ. Apeluje aj na dezinfikovanie pinzety a miesta prisatia. Ľuďom tiež radí, aby si mesiac po odstránení kliešťa všímali príznaky, ako sú horúčka, bolesť svalov, hlavy, kĺbov či opuch. „Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s vaším lekárom," uzavrel.


Súvisiaci článok
V meste Čadca odstraňujú porast okolo Kysuce. Vznikne pri rieke nová oddychová zóna?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť