Streda 24. 04. 2024 19:21:38 | Meniny má Juraj

Súd s bývalým žilinským primátorom opäť odročili. Dôvodom je jeho hospitalizácia

Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa v piatok mala opäť prejednávať korupčná kauza exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána Slotu. Naspäť na prvostupňový súd ju vrátil Najvyšší súd Slovenskej republiky, ktorý zrušil vlaňajší rozsudok Špecializovaného trestného súdu. Obžalovaný sa však nedostavil, je hospitalizovaný v žilinskej nemocnici a trval na svojej prítomnosti. Hlavné pojednávanie samosudca odročil na apríl.

TASR|22. marec 2024|10:45:03

Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Slota tvrdí, že sa ho vyšetrovatelia pýtali aj na Mečiara a Fica. „Nebudem udavačom, špinou,“ odpovedal im
Čítajte viac >

Ján Slota čelí obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Špecializovaný trestný súd ho v júni minulého roka odsúdil na dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou štyroch rokov iba za zasahovanie do nezávislosti súdu. Korupčnú trestnú činnosť sa obžalovanému nepodarilo preukázať, podľa súdu chýbali jednoznačné dôkazy.

Najvyšší súd však v novembri 2023 konštatoval, že Špecializovaný trestný súd sa nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre jeho rozhodnutie a zároveň dospel k záverom, ktoré nie sú logicky odôvodnené, a preto kauzu vrátil späť. „Skutkové zistenia uvedené v napadnutom rozsudku sú podľa názoru Najvyšší súd neúplné a existujú pochybnosti o správnosti skutkových zistení vo výroku o vine, na ktorých objasnenie treba dôkazy opakovať, respektíve vykonať aj ďalšie dôkazy,“ zdôvodnil Najvyšší súd.

Podľa obžaloby mal Ján Slota na žilinskom krajskom súde vybavovať miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku.

Ján Slota trvá na svojej nevine. Obžalobu už skôr označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch.


Súvisiaci článok
Prokurátor chce poslať Slotu za mreže na niekoľko rokov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť