Pondelok 06. 05. 2024 02:55:37 | Meniny má Hermína

Tip na výlet: Vyhliadková veža Dubeň

Mnohí iste vedia, že neďaleko Žiliny už niekoľko rokov stráži panorámu mesta Vyhliadková veža Dubeň. Vedeli ste však, že o jej detailoch sa špekulovalo už v 90. rokoch minulého storočia? Nevynechajte preto túto jedinečnú príležitosť na výlet. Na jej zákutia sa cez platformu YouTube pozrel aj Radoslav Záhumenský.

Michal Szentivanyi|24. apríl 2024|18:00:38

Zdroj: tikzilina.eu

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Unikátny park v Liptovskom Jáne s miniatúrami slovenských pamiatok
Čítajte viac >

Vrch Dubeň, ktoré je súčasťou Kysuckej vrchoviny, obsahuje už od roku 2018 jednu povšimnutiahodnú výstavbu. Je to rovnomenne nazvaná vyhliadková veža Dubeň, ktorá je umiestnená vo výške 613 metrov nad morom. Jej výška predstavuje až 27,4 metra, čo vám zaručí príjemný výhľad na Žilinu. Rozhľadňa tak plní účel turistickej atrakcie a ponúka návštevníkom zaujímavé strávenie voľného času s rodinou či priateľmi. Podľa portálu turisticky.sk sa plány na výstavbu veže rysovali už v 90. rokoch, no nakoniec sa jej realizácia uskutočnila až v roku 2018. Cieľom autorov projektu bolo prepojiť architektúru veže s prírodou. Veža by teda mala pôsobiť ako súčasť okolitej scenérie.

5f895ca3_526571899_0.jpg Zdroj: tikzilina.eu

Ako sa k veži dostanete?

Je niekoľko spôsobov, ako sa k vyhliadkovej veži Dubeň dostať.

Tá najkratšia trasa vedie z mestskej časti Zádubnie. Je označená zelenou značkou. Neďaleko od zastávky mestskej hromadnej dopravy Prípojná, pričom ide o linku číslo 27, sa vydajte po panelovej ceste ku vodojemu a ďalej po lesnej ceste až ku vyhliadke. Nasleduje výšľap do kopca, pričom pôjdete po trase Budatín, Námestie hrdinov – Rozhľadňa Dubeň. Na túto vychádzku si vyčleňte asi 1,5 hodiny svojho osobného času. Čaká vás prevýšenie 235 metrov.

5f89933e_1192865709_1.jpg Zdroj: tikzilina.eu

Je však aj iný spôsob, ako sa k vyhliadke dostať. Pôjdete z mestskej časti Zástranie. Chodník sa ťahá po hrebeni a s minimálnym stúpaním. Trasa potom smeruje od Zástrania cez Dubeň až k rozhľadni Dubeň. Opäť si vyčleňte 1,5 hodiny času s prevýšením 86 metrov.

Na záver len dodáme, že spomínané trasy sú celoročne schodné a vhodné aj pre deti. Rozhľadňa je navyše sprístupnená celoročne a vstup na vežu je zadarmo. Veža okrem iného v roku 2022 prešla obnovou náteru.

Viac sa dozviete vo videu Radoslava Záhumenského, ktorý na platforme YouTube funguje na kanáli MediaRZ:


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Čarovná Stanišovská jaskyňa na Liptove
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť