Piatok 03. 05. 2024 22:33:44 | Meniny má Galina, Timea

Žilinskí pamiatkari žiadajú o pomoc. Snažia sa zistiť viac o histórii tohto objektu

Krajský pamiatkový úrad Žilina prosí verejnosť o pomoc. Jeho zástupcovia sa snažia zistiť viac informácií o histórii objektu v obci Podtureň na Liptove.

Radka Kostánová|23. apríl 2024|18:00:00

Zdroj: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Súvisiaci článok
Skanzen v Pribyline má kópiu studne z 19. storočia. Vyrobili ju šikovní študenti z Liptovského Hrádku
Čítajte viac >

Žilinskí pamiatkari prednedávnom na sociálnej sieti informovali o začiatku obnovy kaštieľa rodiny Potturnyay v obci Podtureň na Liptove. Tejto rodine však patrila aj neďaleká hrobka, na ktorú ich upozornil nový majiteľ kaštieľa.

Hrobka sa podľa dostupných informácií nachádza medzi starým a novým cintorínom pri päte kopca Bašta, známeho opevnenia púchovskej kultúry i z obdobia stredoveku.

„Priestor samotnej hrobky je vysekaný do skalného masívu a uprostred priečelia je trojuholníkový štít, v ktorom je nenápadne zakomponované vetranie vyvedené poza pieskovcové ostenie. Kamenné schody vedúce k hrobke spolu s jej ozdobnými kamenárskymi prvkami a kovaným plotom boli, žiaľ, už odcudzené,“ priblížili pamiatkari.

V súčasnosti sa zástupcovia Krajského pamiatkového úradu Žilina snažia zistiť viac o histórii tohto objektu a nájsť cestu k jeho záchrane. Ak viete viac informácií, neváhajte ich kontaktovať.


Súvisiaci článok
Nový míľnik v boji proti zmene klímy: Martin otvára brány nezvyčajného envirocentra
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť