Tieto potraviny sa radia medzi najzdravšie na svete. Stretli ste sa už s nimi?
Extra panenský olivový olej:
- obsahuje fenoly (veľmi silné antioxidanty),
- obsahuje kyselinu olejovú (prispieva k zdravému srdcu),
- pomáha pri vysokom krvnom tlaku,
- znižuje zlý LDL cholesterol,
- znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého a tenkého čreva.
Zelený čaj:
- obsahuje veľkú skupinu ochranných rastlinných látok,
- jeho listy obsahujú zlúčeniny, nazývané polyfenoly (silné antioxidanty),
- má protirakovinové účinky,
- zrýchľuje metabolizmus.
Avšak, pozor. Odporúčaná dávka sú tri šálky čaju denne. Zelený čaj nepite na lačno, pretože obsahuje látky, ktoré môžu spôsobovať nevoľnosť.
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com
Kyslá kapusta:
- je to štít proti rakovine,
- chráni pred rakovinou prsníka, pľúc, hrubého čreva a konečníka,
- obsahuje vitamín B12,
- má omladzujúce účinky,
- posilňuje imunitný systém.
Navyše, fínski výskumníci zistili, že kvasená kapusta obsahuje niekoľkonásobne viac protirakovinových látok ako surová kapusta.
Cvikla:
- čistí krv,
- udržuje zdravé srdce,
- obsahuje horčík a vitamín C,
- dokáže doplniť straty železa v krvi počas menštruácie.
Paradajky:
- znižujú riziko vzniku srdcového infarktu,
- obsahujú vitamíny A a B-komplex,
- ich konzumáciou predídete upchávaniu ciev,
- bojujú proti rakovine pľúc,
- sú silný antioxidant.
Mrkva:
- obsahuje vysoký obsah karotenoidov (zdraviu prospešné látky),
- prispieva k zdravým očiam,
- obsahuje fosfor, horčík, vitamín C a betakarotén,
- obsahuje vysoký obsah vlákniny,
- surová aj varená mrkva sú veľmi zdravé.
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com
Avokádo:
- je vynikajúce pre oči, srdce a pokožku,
- znižuje riziko vzniku rakoviny a cukrovky,
- nižšia úroveň výskytu ochorení srdca,
- je to výborný zdroj vlákniny,
- obsahuje vitamín A a betakarotén.
Goji:
- obsahujú vysoký podiel vlákniny,
- obsahujú až osemnásť aminokyselín a dvadsaťjeden stopových prvkov,
- sú bohatý zdroj vitamínu C,
- používajú sa v liečiteľstve už tisíce rokov.
Čučoriedky:
- udržujú bystrejšiu pamäť,
- majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti,
- zlepšujú zdravie močových ciest,
- spomaľujú starnutie buniek,
- zlepšujú náladu,
- zabíjajú rakovinové bunky.
Jablko:
- má antioxidačnú silu,
- jablko má druhú najvyššiu hladinu antioxidačnej aktivity zo všetkých druhov ovocia,
- znižuje riziko srdcového infarktu o 33 percent,
- znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny,
- spomaľuje starnutie pokožky.
Neexistuje žiadne ovocie alebo zelenina, ktoré by bolo nezdravé. Týchto 10 potravín je však podľa výskumov najviac prospešných pre naše zdravie, správne fungovanie organizmu a metabolizmu.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť