Pondelok 16. 09. 2024 10:54:20 | Meniny má Ľudmila

Zázračná kukurica: Zlepšuje trávenie a je bezpečná aj pre celiatikov

Kukurica obsahuje množstvo zdraviu prospešných živín. Podporuje zdravú funkciu tráviaceho traktu, je bohatá na vlákninu.

TASR|12. august 2024|19:30:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Hľadáte cestu k energetickému rozkvetu? Tieto nápoje vám dodajú silu a spomalia starnutie
Čítajte viac >

Pomáha tiež pri chudnutí - zabezpečuje pocit nasýtenia, vyrovnáva a dodáva hladinu cukru do krvi. Vhodná je aj pre celiatikov. Pripomenuli to odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

„Obsahuje vitamíny ako napríklad vitamín C, vitamíny skupiny B či vitamín E, škrob, bielkoviny, tuky, celulózu. Z minerálov obsahuje napríklad draslík, horčík či fosfor. Kukurice s odlišným zafarbením obsahujú i rozdielny obsah fytochemikálií - flavonoidov a karotenoidov, ktoré zabezpečujú ich rozličné zafarbenie," ozrejmila Natália Šranková z poradne zdravia úradu.

2150857720.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Kukurica dozrieva v letných mesiacoch. V obchodoch ju možno dostať celoročne, a to v mrazenej či konzervovanej forme. V sezóne sú dostupné aj čerstvé klasy. „Najčastejším spôsobom prípravy čerstvých klasov je grilovanie alebo varenie. Z konzervovanej či mrazenej kukurice je výborná napríklad polievka alebo omáčka alebo ako chutná príloha k jedlám, pridať ju môžeme do šalátov, cestovín, rizota či na pizzu," poznamenali odborníci.

Existuje viacero druhov kukurice. Cukrová sa pestuje na priamu konzumáciu, pukancová sa používa na výrobu popcornu a škrobnatá je zase vhodná na výrobu múky.


Súvisiaci článok
Vitamín A: Odkryte tajomstvo mladistvej pokožky a dlhovekosti
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť