Nedeľa 20. 10. 2024 17:51:44 | Meniny má Vendelín

Viete čo je to bruxizmus? Škrípaním zubov môžete trpieť aj vy, pritom o tom nemusíte ani vedieť

Ak ste náhodou nevedeli, čo značí termín „bruxizmus", tak ide o mimovoľné škrípanie zubami, ktoré sa deje zvyčajne v noci a jeho spúšťačom je mnoho vecí. Od fyzických až po psychologické. Viete však, že škrípanie zubov si nemusíte vôbec všimnúť a môže vážne poškodiť či opotrebovať povrch vašich zubov? Na tento jav u niektorých ľudí príde a zdiagnostikuje ho až samotný zubný lekár.

Michal Szentivanyi|9. jún 2024|11:01:09

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Trpíte nočnými morami? Dávajte si pozor, môžu odhaliť tieto zdravotné problémy
Čítajte viac >

Príčiny a dôsledky bruxizmu, či škrípania zubov, popísal v článku zahraničný portál Medical News Today. Ako už bolo popísané, bruxizmus je diagnóza. Ide o jav, kedy človek, aj bez toho, aby o tom vedel, škrípe alebo zatína zuby. Zvyčajne sa táto „porucha" vyskytuje počas spánku a človek na druhý deň vôbec nemusí vedieť, že to robí. O jave sa dozvedá buď od rodinných príslušníkov, ktorí škrípanie v noci počuli, alebo od svojho zubného lekára, ktorý tak usúdi na základe poškodenia povrchov koruniek zubov z nadmerného trenia.

Rozdiel medzi škrípaním a zatínaním

Príčiny sú rôzne. Zahŕňajú rast nových zubov, nesprávne zarovnaný skus, stres a ďalšie faktory. Medical News Today spresňuje aj rozdielnosť výrazov škrípanie a zatínanie. Škrípanie zubov zahŕňa žuvací pohyb, pri ktorom sa zuby o seba trú. Zatínanie je, keď človek drží zuby spolu a zatína svaly bez toho, aby hýbal zubami tam a späť.

Podľa Britskej asociácie pre bruxizmus, na ktorú sa Medical News Today odvoláva, tieto javy zažíva 8 až 10 percent populácie.

2.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Dôsledky a príznaky nočného škrípania zubov

Spánkový bruxizmus je špeciálny typ poruchy spánku. Príznaky spánkového bruxizmu, ktoré si ľudia môžu všimnúť, keď sú bdelí, zahŕňajú:

  • bolesť tváre
  • bolesť a stuhnutosť čeľuste
  • cvakanie, pukanie alebo škrípanie pri pohybe čeľuste
  • tupá bolesť hlavy . citlivé, uvoľnené alebo zlomené zuby
  • opotrebované zuby
  • zlomené alebo uvoľnené výplne

22706.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Príčiny tohto javu

Medical News Today spresňuje niekoľko príčin, ktoré môžu byť spúšťačom a príčinami nočného škrípania chrupu:

  • Rastúce zuby: Bruxizmus je bežný u malých detí, pričom až 40 percent z nich ho zažíva v čase, keď im rastú zuby. Keďže však zuby a čeľuste v detstve rýchlo rastú, bruxizmus sa zvyčajne vyrieši sám bez toho, aby spôsobil trvalé poškodenie.
  • Nesprávny skus: U niektorých ľudí sa môže vyskytnúť bruxizmus, pretože hryz nie je zarovnaný alebo danej osobe chýbajú niektoré zuby. Podráždenie v ústach môže tiež prispieť k škrípaniu alebo zvieraniu.
  • Stres: Jednou z hlavných a najčastejších príčin bruxizmu u dospelých, či už k nemu dochádza počas spánku alebo v bdelom stave, je stres. Systematická revízia z roku 2020 zistila, že existuje významná súvislosť medzi stresom a bruxizmom, ale na pochopenie tohto vzťahu je potrebný ďalší výskum.
  • Fajčenie, alkohol a kofeín: Revízia predchádzajúceho výskumu z roku 2016 zistila, že užívanie týchto látok bolo spojené aj s bruxizmom. Ľudia, ktorí pravidelne fajčili alebo pili alkohol, mali asi dvakrát vyššiu pravdepodobnosť bruxizmu, zatiaľ čo tí, ktorí vypili viac ako 8 šálok kávy denne, mali 1,5-krát vyššiu pravdepodobnosť.

Súvisiaci článok
Vitamín D je dôležitý pre imunitu, ale nie je potrebné ho užívať hneď po prvých mrazoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť