Sobota 27. 07. 2024 00:41:31 | Meniny má Božena

V Ružomberku rozdeľovali dotácie pre rôzne segmenty. Financie poputujú na sociálne aj vzdelávacie oblasti

Mesto Ružomberok v týchto dňoch rozhodovalo o prerozdelení finančných dotácií. Tie poputujú do rôznych častí spoločenského spektra. Príspevky poputujú do športu, školstva, kultúry, cestovného ruchu a iných segmentov.

Michal Szentivanyi|21. máj 2024|14:00:20

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová a freepik.com

Súvisiaci článok
Historická podpora športu: Čadca rozdelila rekordné dotácie
Čítajte viac >

O výsledkoch aprílového zasadnutia informoval Michal Domeník z Ružomberského hlasu. Mestské zastupiteľstvo cez ružomberských poslancov schválilo prerozdelenie dotácií.

Kým na sociálnu oblasť poputuje až 12 520 eur, viac ako dve tretiny boli schválené pre projekty a necelých štyritisíc eur pre činnosť. Podľa Ružomberského hlasu o dotáciu požiadalo 17 subjektov. Výsledná suma tak dosiahla až 48 930 eur. Príslušná komisia však pri preštudovaní návrhov chce päť žiadostí vyradiť.

Sumy sa prerozdeľovali od materského centra až po úniu nevidiacich

Najvyššiu dotáciu získalo Materské centrum Nevedko na projekt Rodinná terapia. Pôjde o 829 eur, no kompetentní žiadali tritisíc eur. Viac ako 700 eur prisúdili aj projektom od saleziánov. Príspevok poputuje aj Únii nevidiacich a slabozrakých, spoločnosti na pomoc osobám s autizmom.

Na kultúru poputuje vyše 22-tisíc eur

Pre oblasť kultúry bolo schválených 22 480 eur, no tu žiadatelia pôvodne požadovali až 60 368 eur. Na svoju činnosť získalo najviac občianske združenie Rosart, čo bolo viac ako 2 000 eur. Skoro 1 200 eur dostal subjekt Orientalico, 914 eur zas druhý subjekt Galaxy. Podporili však aj Cech architektov, divadelný ochotnícky súbor Máj z Černovej, Centrum Belanov či Zväz slovenských architektov.

Pri cestovnom ruchu komisii zasvietili len dva projekty

Aj cestovný ruch v Ružomberku je oblasť, ktorá bude podporená dotáciami. Celková suma predstavuje 6 480 eur. Tu však pozornosť získali len dva projekty – občianske združenie Ružový vienok s Čarovnými bytosťami, ktorí získali 2 210 eur. Druhým bola Víkendová škola horskej cyklistiky v podaní občianskeho združenia Ružomberok bike. Táto suma dosiahla výšku 2 350 eur. Občianske združenie Vlkolínec, Černovský chotár ani Ružomberok.bike na svoju činnosť dotáciu nedostali. Situácia je iná pri Korytnickej železnici, ktorá môže počítať so sumou 1 920 eur.

Šport v meste získa takmer 50-tisíc eur

Takmer 50-tisíc eur bolo podľa Ružomberského hlasu rozdelených pre oblasť športu. Dotácie na činnosť predstavovali 31 243 eur, na granty 17 144 eur. Vyhodnocovalo sa 41 projektov od 34 žiadateľov. Podporili 25 zo všetkých prihlásených.

Najvyššiu dotáciu v oblasti školstva získala Základná škola svätého Vincenta pre projekt Učiaca záhrada a ide o sumu 800 eur. Po 800 eur dostala aj Stredná zdravotnícka škola Márie Terézie Schererovej, kde bol podporený projekt EDUrast. Aj skauti získali finančnú dotáciu na klubovú činnosť, cezhraničnú spoluprácu, tábor a múzeum.

Niekoľkotisícová dotácia sa ušla aj Fatranskému okrášľovaciemu spolku Ružomberok. V tomto prípade išlo o dokument Obklopený horami a suma dosiahla 3 170 eur. Jednotisícové dotácie získali na Deň zeme Ochrana prírody a krajiny Liptov, ako aj Obvodná poľovnícka komora na Poľovnícky deň. 900 eur získal Slovenský zväz záhradkárov na Dni záhradkárov 2024.


Súvisiaci článok
Finančný impulz od mesta Ružomberok: Radnica podporí projekty a činnosť združení sumou viac ako 102-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť