Pondelok 29. 04. 2024 12:23:06 | Meniny má Lea

Vlkolínec má pred sebou nové plány. Nový model fungovania pamiatky UNESCO bude úplne prekopaný

Aj pamiatky zoznamu svetového dedičstva UNESCO si občas musia prejsť istou obnovou a prispôsobiť sa aktuálnej dobe. Najnovšou takouto reflexiou po konzultácii s majiteľmi pozemkov a vedením mesta Ružomberok prejde aj miestna časť Vlkolínec.

Michal Szentivanyi|14. apríl 2024|13:45:25

Zdroj: ruzomberok.sk

Súvisiaci článok
Nepomohlo ani 28 striel a červená karta súpera. Žilina sa s Ružomberkom rozišla bez gólov
Čítajte viac >

Vedenie Ružomberka sa preto stretlo s domácimi obyvateľmi Vlkolínca. Na tomto stretnutí sa zúčastnili aj majitelia nehnuteľností. Mesto o tom informovalo na svojom webe.

Len minulý rok oslávili 30. výročie

Sám primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň tvrdí, že ho zvolal na základe záverov z rokovaní Pracovnej skupiny Vlkolínec. Boli to však aj žiadosti občanov o stretnutie. „Zároveň bola predstavená aj koncepcia ďalšieho smerovania a zámerov mesta s Pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry, ktorá vlani oslávila 30. výročie zápisu do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO," píše mesto Ružomberok.

Screen Shot 04-13-24 at 01.37 PM 002.JPG Zdroj: ruzomberok.sk

Čo bude nový model fungovania?

Nový model fungovania Vlkolínca sa nesie vo viacerých rovinách a uviedol ho v prezentácii Miroslav Parobek, vedúci oddelenia kultúry, marketingu, cestovného ruchu a športu Mestského úradu v Ružomberku. „Založený je na jednotnom výbere vstupného do všetkých expozícií vo Vlkolínci, na čom sa dohodli všetci ich prevádzkovatelia. Pripravená na podpis je Dohoda o spolupráci pri zabezpečení návštevnosti vo Vlkolínci, ktorej účastníkmi budú: Liptovské múzeum, občianske združenia vo Vlkolínci a Mesto Ružomberok. Spoločne aj s ďalšími subjektami: Kultúrny dom Andreja Hlinku, Region Liptov – Oblastná organizácia cestovného ruchu, Informačné centrum Ružomberok – pripravia nový poznávací okruh a trasu so sprievodcom na skupinovú alebo individuálnu prehliadku so zvukovým sprievodcom, ako aj podujatia a akcie v hlavnej turistickej sezóne i počas celého roka," sľubuje mesto.

Screen Shot 04-13-24 at 01.37 PM 001.JPG Zdroj: ruzomberok.sk

Obyvatelia Vlkolínca sa potom zaujímali o riešenie problémov, ktoré ich dlhodobo trápia. Išlo napríklad o rekonštrukciu čističky odpadových vôd a kanalizácie, vybudovanie verejných toaliet, oprava cesty aj problém parkovania. Vedenie Ružomberka prisľúbilo, že okrem manažéra pre Vlkolínec bude vytvorená aj pozícia údržbára príspevkovej organizácie Komunálne služby, ako aj ďalšie pracovné príležitosti pre domácich, s ktorými počíta nový model fungovania.

„Zachovaný bude príspevok na obnovu a rekonštrukciu objektov či takzvané „animačné" pre obyvateľov Vlkolínca. Bolo prisľúbené, že podobné stretnutia budú pravidelné, aby si vypočuli návrhy a pripomienky občanov a vyhodnotili plnenie úloh. Dodali, že sa obnovia aj činnosti Rady pre Vlkolínec, poradného orgánu primátora mesta," dodáva mesto na záver.


Súvisiaci článok
Nehoda v Ružomberku si vyžiadala prevoz dvoch zranených do nemocnice. Mohol za to prejazd na červenú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť