Streda 15. 05. 2024 11:14:56 | Meniny má Žofia, Sofia

Radnici stále nedoručili petíciu voči parkovacej politike na Hájiku. Primátor Fiabáne sľubuje skorú reakciu (VIDEO)

Žilinská radnica avizovala, že parkovacia politika sa rozšíri aj na sídlisko Hájik. Po tejto správe sa začiatkom apríla začali ozývať aj protestné hlasy, pričom vznikla aj iniciatíva na petíciu voči aplikovaniu parkovacej politiky v tejto časti mesta Žilina. Problémom však je, že petícia radnici stále nebola doručená, hoci sa už nachádzame na prelome apríla a mája.

Michal Szentivanyi|29. apríl 2024|12:15:38

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Žilina rozširuje parkovaciu politiku: Rezidentské parkovanie prichádza na sídlisko Hájik
Čítajte viac >

Odpor voči parkovacej politike sa na sídlisku Hájik začal objavovať v priebehu apríla, kedy bola dokonca avizovaná petícia voči týmto krokom mesta. Radnica po zavedení regulácie statickej dopravy v centre mesta totiž avizovala rozšírenie parkovacej politiky aj na sídliská. Hájik bude tiež jedným z nich, a to dokonca prvým. Žilinčania tak po zakúpení rezidentskej parkovacej karty získajú oprávnenie parkovať v rezidentskej zóne počas celého roka.

Autori petície si s jej doručením radnici dávajú načas

Primátor mesta Žilina Peter Fiabáne zdôvodnil výber tohto sídliska aj tým, že práve tu sa eviduje najviac áut na počet parkovacích miest a v porovnaní s ostatnými časťami je kapacita výrazne prekročená. Kroky radnice sa však nestretli s pochopením všetkých obyvateľov, ktorí sa rozhodli pristúpiť k podpísaniu petičnej iniciatívy. Avšak, aj keď sa už končí apríl, petícia stále nebola radnici doručená. Tá by mala na ňu do ôsmich dní zareagovať, čo nevylučuje ani samotný primátor.

„Mali sme pred viac ako týždňom stretnutie so zástupcami petičnej iniciatívy. Vnímam to ako regulérny a legitímny krok zo strany občanov, ktorí môžu mať pochopiteľne isté obavy či výhrady. Je to logické. Vypočuli sme si obsah petície. Vysvetlili sme im naše stanovisko a presvedčenie s plánmi. Realita je taká, že do dnešného dňa ešte petíciu na úrade nemáme, a teda sa nemáme ani k čomu vyjadriť," komentuje aktuálne dianie primátor Peter Fiabáne.

IMG-20240429-WA0017.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Ak bude petícia doručená, tak radnica sľubuje, že v zmysle zákona a časových lehôt bude na ňu včas odpovedať. „V kontexte tohto diania by sme radi išli na Hájik medzi občanov. Bude to vopred avizované a účasť bude pre všetkých možná a otvorená. Nie je to jednoduchá téma a ani jednoduché stretnutie, ale verím, že to spoločne zvládneme," povedal Fiabáne na tému blížiaceho sa stretnutia s občanmi.

Dokončenie parkoviska ako kľúčový bod

V petičnej iniciatíve sa však vo veľkom narába aj s témou výstavby parkoviska a následnej „nepripravenosti sídliska Hajik" na aplikáciu parkovacej politiky. „Tento prísľub zaznel. Nevyhýbam sa tomu. Bolo to v situácii, keď som bol o tom vnútorne presvedčený, pretože už parkovisko Mateja Bela bolo v príprave, a že to stihneme, kým rozbehneme našu predstavu o parkovaní v meste. Pravdou je ale aj to, že to konanie sa oneskorilo aj preto, že tam boli nejaké výhrady a odvolania. Časovo sa nám to posunulo. Teraz máme územné rozhodnutie a v tomto roku by sme mali získať stavebné povolenie na toto parkovisko a v ďalšom roku by sme ho chceli aj vybudovať. Tomu sídlisku to pomôže. Nemá však zmysel budovať ďalšie a ďalšie parkovacie miesta, pretože sa budú len zapĺňať ďalšími a ďalšími autami," vysvetľuje primátor mesta Žilina s tým, že verí, že prísľub ohľadom parkoviska bude splnený.

Jednou z výhrad a otázok petičnej iniciatívy bolo aj to, prečo sa nezačína s parkovacou politikou vo všetkých mestských častiach naraz. Dotyční totiž vnímajú premiérové spustenie parkovacej politiky na Hájiku ako „nespravodlivé". Radnica reaguje v tom zmysle, že plošné spustenie by bol nereálny krok. „Ja len upozorním, že 20 rokov občania centra mesta platia za parkovanie a nikto sa ich nezastával. Z procesného hľadiska by to znamenalo, že aplikácia parkovacej politiky by sa posunula až o dva roky. Ide predsalen o nejaký proces a na ďalších sídliskách musíme ešte pripraviť dokumentáciu, dobudovať dopravné značenie a tak ďalej," uzavrel Fiabáne.


Súvisiaci článok
Vodička pod vplyvom alkoholu narobila v Liptovskom Mikuláši poriadnu spúšť. Nafúkala takmer tri promile
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť