Pondelok 29. 04. 2024 12:06:54 | Meniny má Lea

Kultúra a história v novom svetle: Mesto Liptovský Hrádok pokračuje v „tradícii“ svetelných panelov

Liptovský Hrádok sa rozžiaril novými svetelnými panelmi, ktoré oživujú mestský priestor a predstavujú miestne pamiatky. Po úspešnej minuloročnej inštalácii v centre mesta sa tento kultúrny prvok objavil aj v Dovalove, kde ponúka panorámu dvoch kostolov. Návrh projektu, spod pera študenta Samuela Haricha, získal pozitívne ohlasy a mesto plánuje využívať materiál corten aj v budúcnosti.

Juliana Krčulová|21. marec 2024|16:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Mesto Liptovský Hrádok

Súvisiaci článok
V Liptovskom Hrádku pribudol nový svetelný panel. V panoramatickom zobrazení odhaľuje najvýraznejšie pamiatky mesta
Čítajte viac >

Svetelné panely: Nový kultúrny prvok mesta Liptovský Hrádok

Zástupcovia mesta Liptovský Hrádok v polovici septembra minulého roka avizovali, že pripravujú svetelný panel, ktorý bude pokračovaním vyvýšeného trvalkového záhonu za miestnou tržnicou. V našom novembrovom článku sme vám priniesli informáciu, že panel už uzrel svetlo sveta a je aj nainštalovaný. Na podsvietenom paneli v panoramatickom zobrazení môže široká verejnosť nájsť najvýraznejšie pamiatky mesta, spolu s jeho názvom a erbom.

image (1).jpg Zdroj: liptovskyhradok.sk

Liptovskohrádocká radnica sa po dohode s poslancami rozhodla takýto kultúrny prvok umiestniť aj do mestskej časti Dovalovo. Na naše otázky, čo nový panel v mestskej časti Dovalovo zobrazuje, kto je autorom jeho návrhu a či plánuje mesto v tejto „tradícii“ aj naďalej pokračovať, nám odpovedala Ivana Ďurecová, referentka investičnej výstavby mesta Liptovský Hrádok.

Čo zobrazuje nový panel v mestskej časti Dovalovo?

„Svetelný panel zobrazuje panorámu dvoch dovalovských kostolov – katolíckeho a evanjelického, je grafickým výrezom panelu osadeného pozdĺž ulice SNP a bol vyrobený v predstihu, ako funkčná vzorka.“

Kto spracoval grafický návrh nového monumentu?

„Nejedná sa o nový monument, len výrez z pôvodného, na návrh Samuela Haricha, študenta FA STU.“

image.jpg Zdroj: liptovskyhradok.sk

Panel ako vzorka bol podľa slov Ďurecovej súčasťou objednávky mesta Liptovský Hrádok. „Je možné konštatovať, že vzorka bola dodaná zdarma, na nej si zhotoviteľ overil možnosti realizácie a nasvietenia,“ priblížila. Dodávateľom je spoločnosť VATMANN Technology s.r.o., pričom samospráva za vstupný monument s podsvietením vrátane vzorky, montáže a zapojenia zaplatila 7 908 eur.

Plánuje mesto Liptovský Hrádok v tejto „tradícii“ aj naďalej pokračovať?

„Veríme, že materiál „corten“ si už v meste našiel svojich priaznivcov a počítame s jeho použitím aj v budúcnosti pri iných projektoch,“ dodala pre našu redakciu Ivana Ďurecová, referentka investičnej výstavby mesta Liptovský Hrádok.


Súvisiaci článok
Rast počtu AED v Žilinskom kraji pokračuje: Od začiatku roka sa použili 46-krát
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť