Sobota 27. 07. 2024 07:53:18 | Meniny má Božena

100 stavieb Žilinského kraja: Archeoskanzen Havránok nad hladinou Liptovskej Mary (FOTOGALÉRIA)

Nad vodnou hladinou Liptovskej Mary sa rozprestiera Archeoskanzen Havránok, ktorý je jedinečným archeologickým múzeom v prírode. Vedeli ste, že Archeoskanzen Havránok patrí k expozíciám Liptovského múzea v Ružomberku?

Juliana Krčulová|1. december 2023|20:45:02

Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kaštieľ svätej Žofie v Ružomberku
Čítajte viac >

Toto miesto má magickú atmosféru, ktorá očarila aj mnoho dávnych obyvateľov, ktorí žili na Liptove na severe Slovenska. Navštíviť ho je úžasným zážitkom.

Portál visitliptov.sk informuje, že Havránok je na Slovensku miestom, kde sa nachádza veľké množstvo archeologických nálezov. V období od 4. do 1. storočia pred naším letopočtom žili na Liptove Kelti, čo dokazujú aj nájdené pozostatky ich osady. Tieto pozostatky pochádzajú podľa dostupných informácií z mladšej doby železnej, ktorá sa nazýva aj laténska doba a boli odkryté archeológmi.

Archeoskanzen-Havranok-2021_zima-1-–-resize.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk

„Kelti boli prvými obyvateľmi Slovenska, ktorých vieme aj pomenovať. Liptovských Keltov zaradili do kmeňa Kotínov. Rozsah nálezov poukazuje na skutočnosť, že sa na Havránku nachádzalo ich sídlo nadregionálneho významu. Okrem množstva keramiky, šperkov, predmetov zo železa a bronzu sa tu našli zvyšky hradieb, kultového miesta dávnych druidov a keltských obydlí,“ približuje portál na svojom oficiálnom webe.

Z historických prameňov sa dozvedáme, že na Havránku sa použila metóda experimentálnej archeológie, ktorá nezahŕňa len odkrývanie a konzervovanie nálezov, ale aj ich kreatívne rekonštrukcie a výstavby replík. Havránok sa tak stal prvým archeologickým parkom na Slovensku, kde je pod otvoreným nebom možné vidieť zrekonštruované stavby, v ktorých ľudia bývali, pec na výrobu keramiky, miesto na obetovanie a opevnenie s bránou.

CykloTrasa_zaplavene-obce-Liptovska-Mara_archeoskanzen-HAVRANOK_leto-2023_NellyGo-7small.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Archeoskanzen Havránok ponúka v lete rôzne kultúrne atrakcie, medzi ktoré patria šermiarske predstavenia, keltské rituály a remeselné dielne. V archeologickom múzeu sa nachádza aj pôvodná veža z doby stredoveku, ktorá patrila kostolu Panny Márie. Jeho história siaha až do 12. storočia.

havranok04-3.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk

havranok03.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk

havranok01-1-2.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk

havranok02.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Havranok_jesen-2021_MirkaPodhor-3-1-scaled.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Drevený gotický kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť