Štvrtok 18. 04. 2024 16:59:18 | Meniny má Valér

Poslanec Čepec prosí Žilinčanov o prepáčenie. Za nedostatočné kosenie

Vlhké a teplé počasie nahráva rýchlemu rastu trávy. Z viacerých miest na Slovensku je počuť ponosy na vysokú trávu, hlavne na sídliskách. Zo Žiliny ich je však tento rok akosi veľa. Akoby externá firma, ktorá v meste kosí, nemala správne nastavený harmonogram a prácu nerobila stopercentne. Samospráva sa snaží vysvetľovať, ale ľudia stále nie sú spokojní. Všetkým Žilinčanom sa prostredníctvom Facebooku ospravedlnil poslanec Karol Čepec. Zároveň však vysvetľuje, že tento rok ešte nemá na činnosť zazmluvnenej firmy mesto taký vplyv, ako by si všetci želali. Od budúceho roka sa má situácia zmeniť. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook Karol Čepec

Michal Filek|6. jún 2023|10:10:07

„Pred voľbami som sľúbil, že sa nebudem vyhýbať žiadnej nepopulárnej téme. Ani takej výbušnej a nanajvýš aktuálnej, ako je kvalita prác pri údržbe plôch zelene – kosení. Aj keď ako poslanci máme nulový dosah na realizáciu týchto prác zo strany externej spoločnosti, prosím prepáčte.Stav je neospravedlniteľný. Ale aj napriek tomu si dovolím doplniť pár súvisiacich informácií. Zároveň som Mestskému úradu adresoval otázky o tom, akým spôsobom, ako intenzívne a kto vykonáva kontrolu kosenia, aký je objem reklamácií v zmysle uzatvorenej zmluvy a aké kroky ide mesto urýchlene vykonať aby sa podarilo aspoň hasiť vzniknutú situáciu? Keď budem mať spätnú väzbu, doplním odpovede z Mestského úradu,“ prihovoril sa občanom prostredníctvom sociálnej siete Čepec.

Zároveň ich poprosil o prepáčenie, za nekvalitné, nedôsledné a nedostatočné kosenie.

Takáto sebareflexia nebýva u volených predstaviteľov bežná. Obzvlášť, ak je to tak, ako Čepec tvrdí, že žilinskí poslanci majú na kosenie mesta minimálny dosah.

Niekoľko faktov o realizácii kosenia v Meste Žilina

  • Kosenie pre mesto realizuje externý dodávateľ – súkromná spoločnosť A.I.I. TECHNICKÉ SLUŽBY Bratislava.
  • Táto firma vzišla ako víťazná z verejného obstarávania, ktoré mesto realizovalo v roku 2021.
  • Najdôležitejším váhovým kritériom v súťaži bola cena za služby.
  • Kosenie sa realizuje v zmysle harmonogramu – najväčšia intenzita je v centre mesta a z centra sa postupuje smerom von.
  • Nikdy nenastane situácia, aby bolo naraz – v jednom momente pokosené celé mesto, kosí sa postupne po častiach.
  • Toto je s najväčšou pravdepodobnosťou posledný rok, kedy služby údržby plôch zelene realizuje externá súkromná spoločnosť.

„Od budúceho roka by mali tieto práce postupne prevziať Technické služby mesta Žilina, čiže naša, mestská spoločnosť. Vo finále by tam mali mať práce vyššiu kvalitu vo výsledku, aj väčšiu flexibilitu. Možno by stálo aj za uváženie, aby boli vždy napr. na sídlisku pokosené exponované miesta – čiže tie kde sú preliezky, resp. zvýšený pohyb ľudí a až potom ostatné časti. Ale to všetko bude predmetom nového nastavenia systému kosenia z pohľadu času aj priorít,“ dopĺňa poslanec.

Podľa jeho slov má mesto, v zmysle zmluvy, právo reklamovať meškajúce aj nekvalitné práce a firma ich musí promptne odstrániť na svoje náklady. Čepec chce verejnosť onedlho ešte informovať aj o tom, ako mesto nekvalitné práce reklamuje a aké kroky budú realizovať, aby sa situácia viditeľne zlepšila.

„Ešte raz prepáčte Žilinčania, že to dospelo až do tohto stavu. Možno by malo samo mesto viac informovať o tejto nelichotivej situácii, aby sa predišlo polemikám o tom, že je to kompetentným jedno. Nie, nie je a my poslanci ich celkom intenzívne bombardujeme a atakujeme. Aby čoskoro došlo k náprave, lebo situácia je neúnosná,“ uzavrel Karol Čepec na Facebooku.

351903989_6979585798724691_1176325048970912668_n.jpg

351798237_1714239915675907_8539418064121654360_n.jpg

351880684_184641587563975_8687406196911971683_n.jpg


Súvisiaci článok
„Bývam tu 50 rokov, ale takú vysokú trávu som na Vlčincoch ešte nevidela,“ sťažuje sa Žilinčanka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť