Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava to uviedol na sociálnej sieti.
„Umývať jahody je odporúčané až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode rýchlejšie podľahnú skaze. Dlhšie uskladňovanie je možné aj v mrazničke, kde vydržia aj niekoľko mesiacov,“ doplnil. Odporúča jahody konzumovať čerstvé, v ovocných či zeleninových šalátoch alebo v smoothies nápojoch. V prípade lesných jahôd sa dajú konzumovať aj ich listy, z ktorých je možné pripraviť čaj.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva priblížil, že jahody obsahujú veľké množstvo vody a živín, vďaka čomu sú prínosom pre zdravie. „Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú taktiež bohaté na minerály, ako napríklad draslík a mangán,“ spresnila Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Jahody sú tiež bohaté na vlákninu a majú i antioxidačné účinky.
Odborníčka varuje, že pri konzumácii jahôd je dôležité dávať si pozor na možnú alergickú reakciu. Tá je podľa nej pomerne bežná najmä u malých detí.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť