Štvrtok 25. 04. 2024 18:48:44 | Meniny má Marek

Od septembra bez domácich úloh. Základná škola v Demänovej chce znížiť stres žiakov

Sen detí, a aj niektorých rodičov, sa konečne splní. Základná škola v Demänovej sa inšpirovala popredným škandinávskym modelom vzdelávania a tak si žiaci od septembra nebudú musieť nosiť úlohy domov. Od nového školského roka to bude jediná mestská škola v Liptovskom Mikuláši, ktorá bude fungovať bez povinných úloh. FOTO: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš

Radka Kostánová|30. marec 2023|16:35:06

Ako uviedlo mesto Liptovský Mikuláš, pilotný projekt má hlavne znížiť stres žiakov z domácej prípravy a ponúknuť im väčší priestor pre psychohygienu. Úžitok z toho budú mať taktiež rodičia, ktorých domáce úlohy často vystresujú viac, ako samotných školákov.

„Vypracovanie zadaných úloh bude na rozhodnutí žiaka a za prácu naviac dostane odmenu. Veríme, že sa nám týmto podarí odbúrať u detí napätie a skôr ich motivovať, aby si vyberali, z čoho si úlohu urobia, z čoho nie. Nie každý je skvelý vo všetkých smeroch, toto pomôže deťom zamerať sa a rozvíjať viac tú oblasť, v ktorej vynikajú,“ priblížila projekt vedúca odboru školstva na mestskom úrade Mária Boltižiarová.

338182285_1334828070421614_5735766673970321784_n.jpeg

V súčasnosti je to tak, že žiaci sedia pri úlohách niekoľko hodín denne, niekedy si zavolajú na pomoc aj rodičov, a tak im nezostáva čas na hru alebo iné aktivity, ktorým by sa mohli venovať. Za nesplnenie domácich úloh zväčša dostanú na hodine poznámku alebo rovno zlú známku. Snahou školy v Demänovej bude od septembra dosiahnuť pravý opak. Je to kvalitná rodinná škola komunitného charakteru, ktorá sa zameriava na všestranný rozvoj detí. Prevláda v nej individuálny prístup učiteľov ku každému žiakovi a jej veľkosť spočíva práve v jej drobnosti. Na základe toho môžu žiaci dosahovať lepšie výsledky a mať kvalitnejšie vzdelanie.


Súvisiaci článok
Najlepší výkon roka vo vrhu guľou sa podaril študentom v Dolnom Kubíne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť