Utorok 23. 04. 2024 20:39:42 | Meniny má Vojtech

Na horách stále platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

Vo všetkých pohoriach Slovenska stále platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Posledná perióda sneženia priniesla 40 centimetrov nového snehu. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. ILUSTRAČNÉ FOTO: HZS

TASR|30. marec 2023|10:30:16

Sneh z poslednej periódy sneženia v pondelok (27. 3.) a v utorok (28. 3.) je podľa Buliaka rozmiestnený veľmi nerovnomerne.

„Náveterné strany sú vyfúkané až na tvrdý ľadový podklad alebo na pôdu, na záveterných stranách je sústredené veľké množstvo nového snehu. Hlavným lavínovým problémom je preto vetrom previaty sneh na južných, juhovýchodných a východných svahoch," priblížil.

Zároveň upozornil, že v miestach, kde vietor navial vankúše alebo tvrdšie dosky možno pri veľkom dodatočnom zaťažení uvoľniť lavínu. A to predovšetkým na strmých alebo extrémne strmých svahoch.

Počas štvrtka zasiahne horské územia Slovenska nastupujúci teplý front. To prinesie zamračené počasie a zrážky, ktoré budú mať snehový charakter len v najvyšších polohách. Teploty dosiahnu v stredných polohách plus dva až plus päť, v najvyšších polohách mínus dva až plus tri stupne Celzia.


Súvisiaci článok
Mokrý sneh vo vysokých polohách zvýšil nebezpečenstvo pádu lavín
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť