Utorok 23. 04. 2024 21:59:20 | Meniny má Vojtech

Regionálny úrad v Žiline otestoval vzorky vody z domácich studní. Najvyššiu hodnotu dusičnanov zaznamenal na Liptove (ROZHOVOR)

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline zaznamenal počas Svetového dňa vody 2023, kedy si široká verejnosť mohla dať zadarmo skontrolovať dusičnany a dusitany vo vode zo studní, osobne prijatých 308 vzoriek. Marta Kováčiková z oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia pre našu redakciu potvrdila, že najvyššiu nameranú hodnotu dusičnanov zaznamenali v obci Kráľová Lehota v okrese Liptovský Mikuláš. Foto: Facebook / KAPA – na fotografii žiaci a učitelia Spojenej školy Kráľovnej pokoja v Žiline, ktorí vytvárali kvapku vody počas svetového dňa

Juliana Krčulová|29. marec 2023|15:00:19


Súvisiaci článok
Hrad Strečno otvorí svoje brány už v sobotu 1. apríla. Návštevníci sa môžu tešiť na viacero noviniek (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý každoročne pripadá na 22. marca, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a Regionálne úrady verejného zdravotníctva poskytujú širokej verejnosti bezplatné orientačné analýzy vzoriek vody zo studní. V rámci Žilinského kraja si mohla široká verejnosť dať skontrolovať dusičnany a dusitany vo vode zo studní na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Čadci, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši, Martine a v Žiline.

Naša redakcia sa obrátila na Martu Kováčikovú z oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline s otázkou, koľko vzoriek prijali jednotlivé regionálne úrady počas akcie Svetového dňa vody 2023 v rámci Žilinského kraja:

„Na RÚVZ Žilina bolo osobne prinesených 308 vzoriek vôd zo studní. Z tohto počtu bolo 45 vzoriek z okresov Čadca a Kysucké Nové Mesto, dve vzorky z Červeného Kameňa v okrese Pezinok, jedna vzorka z Podhájskej v okrese Nové Zámky, tri vzorky z obce Malé Lednice v Považskej Bystrici, dve vzorky z obce Oravská Lesná v okrese Námestovo. Spolu 53 vzoriek z iných okresov. Zostalo nám 255 vzoriek z okresov Žilina a Bytča - spádové územia v kompetencii RÚVZ Žilina, z ktorých v ukazovateli dusičnany boli prekročené 4 vzorky, v ukazovateli dusitany jedna vzorka,“ priblížila našej redakcii Kováčiková z oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline.

337252114_598724082179231_3985628552842176839_n.jpg Foto: Facebook / KAPA – na fotografii žiaci a učitelia Spojenej školy Kráľovnej pokoja v Žiline, ktorí vytvárali kvapku vody počas svetového dňa

Ďalej uviedla, že z ostatných vyšetrených vzoriek nevyhovovala jedna vzorka z okresu Kysucké Nové Mesto a jedna z Podhájskej:

„Ďalšie vzorky donesené z ostatných úradov v rámci Žilinského kraja - šesť vzoriek z Dolného Kubína, z toho jedna nevyhovovala v Oravskej Jasenici, ďalšia vzorka, ktorá nevyhovovala bola síce prevzatá v Dolnom Kubíne, ale je z Liptovskej Štiavnice, takže je priradená k okresu Liptovský Mikuláš. Regionálny úrad v Liptovskom Mikuláši dodal 28 vzoriek vody, z ktorých boli tri nevyhovujúce, teda s Liptovskou Štiavnicou štyri vzorky. Tu bola nameraná i najvyššia hodnota dusičnanov, a to v obci Kráľová Lehota 211,5 mg/l (limit je 50mg/l), ďalej v Liptovskom Jáne 102,0mg/l, Lisková 61,5 mg/l,“ priblížila.

Z okresu Martin bolo podľa jej slov privezených na Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline dvadsaťjeden vzoriek a všetky boli v súlade s platnou legislatívou.

„RÚVZ Čadca prijal na svojom úrade 163 vzoriek, vyšetroval stripovou metódou a všetky vzorky boli v súlade s platnou legislatívou, pričom všetky boli z okresov Čadca a Kysucké Nové Mesto,“ uviedla pre našu redakciu Kováčiková, pričom dodala, že vyhodnotiť najlepšiu alebo najhoršiu vodu v týchto dvoch ukazovateľoch bude ťažké, pretože ľudia nosia vody z chát alebo z chalúp po celom Slovensku a niekedy nechcú uviesť správny zdroj.

Našu redakciu tiež zaujímalo, koľkokrát do roka by si mala široká verejnosť dať testovať studňovú vodu, respektíve aké testy sú odporúčané v prípade, ak široká verejnosť chce studňovú vodu využívať aj vo svojej domácnosti:

„Ideálne by bolo každý rok, ak päť rokov vychádza dobre, prejsť na interval raz za dva roky. Rozhodne v akreditovanom laboratóriu, nakoľko dôležitý je mikrobiologický a biologický rozbor. Ak studňovú vodu využívajú sporadicky – chata, chalupa, potom je vhodné dezinfikovať studňu prípravkom na dezinfekciu pitnej vody, napríklad SAVO na dezinfekciu vody, respektíve iný vhodný prípravok, predávajú v Sanitase, lekárňach, drogériách. Ak sa dá studňu vyčerpať, skruže vyrajbať kefou s dezinfekčným prípravkom, opláchnuť, odpúšťať, až kým chlór nie je cítiť a až potom používať. Určite je vhodný i tu mikrobiologický a biologický rozbor, pretože pri znečistení vody napríklad z pasenia dobytka alebo hnojiska na pozemku suseda a potom vyjde zlá kvalita vody, nie je možné ničím argumentovať, ak nemáme predchádzajúcu kvalitu vody,“ uzavrela Marta Kováčiková z oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline.


Súvisiaci článok
Žilinskí autičkári zorganizovali charitatívnu zbierku na pomoc rodinám v núdzi (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť