Utorok 27. 05. 2025 22:52:12 | Meniny má Iveta

Konzumujete ju pravidelne? Špargľa obsahuje množstvo vitamínov a podporuje imunitu či trávenie

Špargľa obsahuje množstvo vitamínov i minerálov, posilňuje imunitu, pôsobí proti zápalom, odvodňuje a podporuje trávenie.

TASR|26. máj 2025|19:00:06

Zdroj: Facebook/Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

Súvisiaci článok
V tendri na druhý z troch úsekov D3 sa začalo námietkové konanie
Čítajte viac >

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.

„Špargľa je bohatá na vitamíny - A, B1, B2, C, E, minerály ako draslík, fosfor, železo, horčík, vápnik, meď, selén a antioxidanty,“ priblížila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava. Je tiež dobrým zdrojom vlákniny a obsahuje len málo kalórií, preto sa s úspechom uplatňuje v diétnom zvládnutí nadhmotnosti a obezity. „Špargľa obsahuje asparagín, ktorý má močopudné účinky, preto sa odporúča pri chorobách obličiek," doplnila Klinčáková.

Čerstvú špargľu je podľa odborníkov vhodné upravovať čo najskôr po zbere. Ako uviedli, v chladničke ju možno uchovávať zabalenú v mokrej utierke asi päť dní bez toho, aby stratila svoje pozitívne vlastnosti. „Špargľa sa čistí zhora dole okrem hlavičky. Hodí sa do polievok, šalátov, do rizota či ako príloha k mäsu alebo aj samostatne s maslom,“ dodal úrad.

Ľudia so zvýšeným obsahom kyseliny močovej v krvi by mali špargľu konzumovať opatrne. „Táto zelenina obsahuje puríny, a preto vás po nej môže postihnúť záchvat dny,“ vysvetlil úrad.


Súvisiaci článok
Nový člen svorky: Žilina angažovala Tibora Tartaľa ako asistenta trénera
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť