Utorok 22. 10. 2024 17:36:12 | Meniny má Sergej

Hnedá ryža verzus biela ryža: Ktorá je lepšia pre vaše zdravie?

Hnedá ryža je bohatá na vlákninu a antioxidanty, podporuje zdravie srdca a pomáha v boji proti cukrovke. Napriek tomu môže obsahovať arzén a vyžaduje si opatrnosť pri konzumácii, najmä u detí a tehotných žien. Jej celozrnná povaha prináša energiu a sýtosť, no môže predstavovať riziko pre ľudí s alergiou na lepok.

Juliana Krčulová|4. jún 2024|13:00:50

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Stavebné kocky zdravej stravy: Ako bielkoviny a vláknina bojujú proti chronickým ochoreniam
Čítajte viac >

Hnedá ryža: Superpotravina s dvojitou tvárou

Hnedá ryža je považovaná za zdravú potravinu, ktorá môže prispieť k lepšiemu zdraviu vďaka svojmu obsahu vlákniny, antioxidantov a schopnosti regulovať hladinu cukru v krvi. Jej konzumácia môže pomôcť pri chudnutí, zlepšení zdravia srdca a dokonca znižuje riziko vzniku cukrovky. Napriek týmto výhodám, hnedá ryža môže obsahovať vysoké hladiny arzénu, čo je toxický kov, a preto by jej konzumácia mala byť obmedzená, najmä u detí a tehotných žien.

Portál Vysetrenie.zoznam.sk uviedol, že hnedá ryža je celé zrno, čo znamená, že obsahuje otruby, výživné klíčky a endosperm bohatý na sacharidy. Vďaka tomu je cenným doplnkom vyváženej stravy a podporuje celkové zdravie. Zasýti na dlhší čas a dodá telu energiu. Avšak, ľudia so závažnou alergiou na lepok by mali byť pri jej konzumácii opatrní, pretože hnedá ryža obsahuje orzenin, rastlinnú bielkovinovú zložku lepku.

432.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

V porovnaní s bielou ryžou má hnedá ryža vyšší obsah vlákniny, ktorá je spojená so zdravým trávením, reguláciou hmotnosti, lepšou kontrolou hladiny cukru v krvi, nižším cholesterolom a prevenciou rakoviny. Je tiež bohatá na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a podporujú zdravé starnutie.

Konzumácia hnedej ryže môže mať aj potenciálne vedľajšie účinky, ako je alergická reakcia u ľudí s celiakiou. Preto je dôležité zvážiť individuálne zdravotné potreby a konzultovať konzumáciu hnedej ryže s lekárom alebo odborníkom na výživu.


Súvisiaci článok
Rady nad zlato pri joggingu. Ak s ním chcete začať, načúvajte týmto bodom, skúsení sa zas môžu priučiť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť