Hnedá ryža: Superpotravina s dvojitou tvárou
Hnedá ryža je považovaná za zdravú potravinu, ktorá môže prispieť k lepšiemu zdraviu vďaka svojmu obsahu vlákniny, antioxidantov a schopnosti regulovať hladinu cukru v krvi. Jej konzumácia môže pomôcť pri chudnutí, zlepšení zdravia srdca a dokonca znižuje riziko vzniku cukrovky. Napriek týmto výhodám, hnedá ryža môže obsahovať vysoké hladiny arzénu, čo je toxický kov, a preto by jej konzumácia mala byť obmedzená, najmä u detí a tehotných žien.
Portál Vysetrenie.zoznam.sk uviedol, že hnedá ryža je celé zrno, čo znamená, že obsahuje otruby, výživné klíčky a endosperm bohatý na sacharidy. Vďaka tomu je cenným doplnkom vyváženej stravy a podporuje celkové zdravie. Zasýti na dlhší čas a dodá telu energiu. Avšak, ľudia so závažnou alergiou na lepok by mali byť pri jej konzumácii opatrní, pretože hnedá ryža obsahuje orzenin, rastlinnú bielkovinovú zložku lepku.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
V porovnaní s bielou ryžou má hnedá ryža vyšší obsah vlákniny, ktorá je spojená so zdravým trávením, reguláciou hmotnosti, lepšou kontrolou hladiny cukru v krvi, nižším cholesterolom a prevenciou rakoviny. Je tiež bohatá na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a podporujú zdravé starnutie.
Konzumácia hnedej ryže môže mať aj potenciálne vedľajšie účinky, ako je alergická reakcia u ľudí s celiakiou. Preto je dôležité zvážiť individuálne zdravotné potreby a konzultovať konzumáciu hnedej ryže s lekárom alebo odborníkom na výživu.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť