Sobota 27. 07. 2024 04:05:53 | Meniny má Božena

Hygiena na prvom mieste: Prečo by ste mali meniť uteráky každých pár dní?

Azda každý z nás má iný názor na to, ako často by sa mali prať uteráky a posteľná bielizeň. V tomto článku sa dozviete, ako to naozaj je.

Radka Kostánová|24. máj 2024|19:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Vitamín A: Odkryte tajomstvo mladistvej pokožky a dlhovekosti
Čítajte viac >

Uteráky by sa mali prať a vymieňať často

Prečo? Najmä z toho dôvodu, že vždy, keď sa do uteráka utierate, ukladáte naň tisíce kožných buniek a milión mikróbov či baktérií. A keď k tomu pridáte fakt, že používate uterák hlavne po sprche alebo kúpeli, váš uterák je pravidelne vlhký. Hotový raj pre plesne a baktérie.

Uteráky by z toho dôvodu mali putovať do koša na špinavú bielizeň už po troch až piatich dňoch. Ich používanie by malo mať jasné pravidlá. Len tak sa dokážete vyhnúť prípadným zdravotným komplikáciám. Problematiku podrobnejšie rozobral portál The Conversation. Takže výmena uteráka raz do týždňa je v poriadku.

high-angle-bathroom-towels-arrangement.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Starostlivosť a pranie

Uteráky pri výmene perte najlepšie pri vysokej teplote, napríklad pri 65 °C, pretože len vysoká teplota zabije veľa mikróbov. Ak ste si vedomí úspory energie, môžete použiť nižšiu teplotu a pridať do prania šálku octu. Ocot zabije mikróby a zabráni vzniku nepríjemných pachov. Odporúča sa tiež prať uteráky osobitne, nie s oblečením.

Pozor by ste si mali dať aj na to, aby ste pravidelne čistili práčku a po každom praní vysušili záhyb gumy. Na tomto mieste sa totižto mikróby radi rozmnožujú.


Súvisiaci článok
Vitamín D je dôležitý pre imunitu, ale nie je potrebné ho užívať hneď po prvých mrazoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť