Štvrtok 28. 03. 2024 06:56:45 | Meniny má Soňa

100 stavieb Žiliny: Katedrálny kostol Najsvätejšej Trojice v Žiline

Najvýznamnejší a najstarší objekt na žilinskej ulici Dolný Val je podľa uznávaných historikov budova rímskokatolíckeho farského kostola. Podľa dostupných informácií vieme, že na mieste terajšieho kostola stál od 13. storočia hrad, o ktorom existujú aj písomné zmienky do roku 1454. Kostol, pôvodom gotický, má po stavebných úpravách renesančný charakter. V jarných mesiacoch tohto roku je naplánované ukončenie prvej etapy rozsiahlej rekonštrukcie exteriéru kostola, ktorá prebieha už tri roky. Foto: redakcia SP 21

Juliana Krčulová|4. marec 2022|12:00:07

Farský kostol dýcha históriou

„S veľkou pravdepodobnosťou v blízkosti, a čiastočne na mieste terajšieho kostola, stál od 13. storočia hrad, o ktorom máme písomné správy od roku 1318 do roku 1454. Kostol bol pôvodne zasvätený Panne Márii. Jednoloďovú stavbu zakončili na východe polkruhovou apsidou a na západe vežou. Počas bojov feudálov dobyl mesto Rafael Podmanický, ktorý v roku 1540 prebudoval kostol na pevnosť,“ uvádzajú historici na stránke turistickej informačnej kancelárie v Žiline.

DSC_0039.jpg Foto: redakcia SP 21

K opätovnému vráteniu kostola pre cirkevné účely došlo po prestavbe kostola v rokoch 1583 až 1586. „Tú dal urobiť Mikuláš Dersffy. V roku 1586 kostol opätovne posvätili ako kostol Najsvätejšej Trojice. Toto zasvätenie má kostol dodnes. Od roku 1595 do roku 1708 s menšími prestávkami patril evanjelickej cirkvi augsburského vyznania,“ upresňujú historici.

zilina-gallery.sk 2.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

zilina-gallery.sk 3.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

V roku 1610 sa tu uskutočnila za účasti palatína Juraja Thurzu synoda tejto cirkvi. Historické pramene dokazujú, že z územia dnešného Slovenska na synode zvolili troch superintendentov pre túto časť Uhorska, čím položili základ organizácie evanjelickej cirkvi na území Slovenska. Po požiari v roku 1678 kostol opravili. „V roku 1762 pribudla na západnej strane kaplnka svätého Jána Nepomuckého s jeho sochou. Po požiari v roku 1848 sa kostol zrútil a opravil až v roku 1869 podľa plánov maliara Jozefa Božetecha Klemensa. Pri ďalšom požiari mesta v roku 1886 zhorela i strecha kostola. Opravili ju v roku 1890 a vtedy dostala kostolná hodinová veža dnešný tvar. Posledná väčšia prestavba tohto kostola bola v rokoch 1942 a 1943,“ uvádzajú historici na internetovej stránke žilinskej turistickej kancelárie.

zilina-gallery.sk 4.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

zilina-gallery.sk 5.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

Kostol, pôvodom gotický, má po prestavbe renesančný charakter. „Je trojloďový. Hlavný oltár Najsvätejšej Trojice je z roku 1697 s obrazom od Jozefa Božetecha Klemensa z roku 1870. V jeho nadstavci je obraz svätého Michala. Oltár bol zmodernizovaný v roku 1947. Vtedy dostal kostol sochu svätého Antona. Ľavý bočný oltár má obraz Panny Márie – Immaculaty od Jozefa Božetecha Klemensa a sochy svätého Jozefa a svätého Floriána. Aj na pravom bočnom oltári Ukrižovania je obraz od Jozefa Božetecha Klemensa a plastiky anjelov. Pod chórom je oltár svätej Anny s Klemensovým obrazom. Socha svätej Anny pri vchode do kostola je od Františka Štefunku. V sakristii sú obrazy svätého Jána Krstiteľa a svätého Matúša i ľudové maľby z 18. storočia,“ dodávajú odborníci histórie.

zilina-gallery.sk 6.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

zilina-gallery.sk 7.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

Stropné maľby, ako aj ostatná výmaľba kostola, sú datované z rokov 1987 a 1988 od rehoľníka, verbistu, Emila Prokopa, niekdajšieho žilinského kaplána, ktorý bol v tom čase v pastorácii v Trenčíne. Pri hlavnom vchode je tabuľa s latinským textom o histórii kostola. Písomné zmienky dokazujú, že pod kostolom sa nachádza šesť krýpt a dve zamurované studne. Siedma krypta je pod pristavenou Kalváriou na východnej strane kostola, ktorú postavili v roku 1699.

zilina-gallery.sk 8.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

zilina-gallery.sk 9.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

Na jar sa dokončí vonkajšia rekonštrukcia kostola, ktorá trvá od roku 2019

Redakcia SP 21 oslovila žilinského diecézneho ekonóma, Petra Dubca, ktorý nám v rozhovore priblížil nadchádzajúce plány s kostolom. „Kostol, ako mnohí ho z minulosti poznajú pod názvom „farský“, v súčasnosti nesie označenie "katedrálny", pretože okrem toho, že je centrálnym kostolom Farnosti Žilina-mesto, bol od roku 2008 povýšený aj na centrálny kostol novovzniknutej Žilinskej diecézy 14. februára 2008. V jarných mesiacoch roku 2022 by sme radi ukončili prvú etapu rozsiahlej rekonštrukcie exteriéru kostola, prebiehajúcu od roku 2019. S Božou pomocou by malo dôjsť k dokončeniu opravy strechy, soklových častí, položeniu dlažby a vymurovaniu schodiska k sakristii. Následne by bol aplikovaný finálny náter na zostávajúcich častiach,“ upresnil našej redakcii Dubec.

zilina-gallery.sk 10.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

zilina-gallery.sk 11.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

„V prípade získania dostatku finančných prostriedkov by sme radi postúpili v reštaurovaní exteriérovej kalvárie a archeologickom a antropologickom výskume objavenej krypty s prenesením ostatkov a ich pochovaním na cintoríne,“ uviedol žilinský diecézny ekonóm. Na našu otázku, či kostol absolvoval za minulé roky rozsiahlejšiu rekonštrukciu odpovedal: „Prebiehajúcej rekonštrukcii predchádzali potrebné výskumy - architektonicko-historický, inžinierskogeologický výskum statické posúdenie objektu, výskum zavlhnutia objektu, a parciálne merania a výskumy napr. dendrológie, georadarové merania. Zároveň boli realizované reštaurátorské výskumy s návrhom na obnovu pamiatkových častí. Tieto prípravné práce spolu s prípravou projektovej dokumentácie boli realizované od roku 2011. Rekonštrukcia podobného rozsahu ako tá v súčasnosti bola naposledy realizovaná v 40. rokoch 20. storočia. Medzitým to boli lokálne opravy menšie rozsahu týkajúce sa napr. strechy, či fasády kostola.“

zilina-gallery.sk 12.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

zilina-gallery.sk 14.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

Opýtali sme sa aj na bližšiu históriu kostola. „Kostol v podstatných znakoch ako stojí dnes sa podľa mienky historikov datuje do 14. storočia. Trojloďová stavba vznikla rozšírením predchádzajúcej jednoloďovej stavby pravdepodobne z 13. storočia. Jej základy boli nájdené na vonkajšej juhovýchodnej časti chrámu, t.j. od mestského divadla, a môžete ich vidieť naznačené v dlažbe. K rozšíreniu kostola došlo z dôvodu, že Žilina patrila v 14. storočí k najväčším severouhorským mestám a staršia jednoloďová stavba už nepostačovala. Je zároveň pravdepodobné, že už existujúci kostol sv. Štefana na Dolných Rudinách bol kostolom pre obyvateľov širšieho okolia a na druhej strane kostol v meste, dnes už katedrálny, slúžil ako centrálny kostol pre Žilinu. Prvá písomná zmienka o kostole z roku 1393 sa zmieňuje o titule kostola – Blahoslavennej Panny Márie. K zmene patrocínia kostola dochádza v 16. storočí po jeho prestavbe, odkedy kostol nesie zasvätenie Najsvätejšej Trojici,“ uviedol pre našu redakciu žilinský diecézny ekonóm, Peter Dubec.

zilina-gallery.sk 15.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

zilina-gallery.sk.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

Marián Záhumenský, dekan-farár farnosti Žilina-Mesto, nás informoval, že v uplynulom roku 2021 bolo vo farskom kostole uskutočnených 11 sobášov, pričom v tomto roku zatiaľ ani jeden.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Kostol svätého Štefana Kráľa
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť