Sobota 27. 07. 2024 07:22:46 | Meniny má Božena

V Martine si uctili zdravotné sestry. Prebrali si toto prestížne ocenenie, ich práca je veľmi potrebná

Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, ktorý pripadol na nedeľu 12. mája 2024, sa pod záštitou Univerzitnej nemocnice Martin udeľovali špeciálne ocenenia. Chviľu zažiariť totiž dostali zdravotné sestry, ktorých práca bola vyhodnotená odovzdaním zvláštneho ocenenia „Sestra Univerzitnej nemocnice Martin za rok 2023“. Práca zdravotných sestier je každým rokom náročnejšia, no o to viac si ju treba vážiť.

Michal Szentivanyi|23. máj 2024|14:00:04

Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Súvisiaci článok
Podnikáte bez softvéru alebo aplikácie? Chyba. Spolumajiteľ softvérovej spoločnosti KROS, Marek Polic, vysvetlí prečo
Čítajte viac >

Univerzitná nemocnica Martin pri tejto príležitosti pripravila pre ocenené sestry okrem plakety v tvare srdca aj jedinečné šperky, a to prívesok v tvare zlatého srdca vytvorený špeciálne pre túto príležitosť. Nemocnica v Martine o ocenených sestrách a zdravotníčkach informovala na sociálnej sieti.

442419440_431624689620766_8480182700907404570_n.jpg Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Za nadštandardné pracovné nasadenie a za profesionálnu ošetrovateľskú starostlivosť o pacientov si cenu z rúk vedenia nemocnice prevzali:

  • Oľga Hanzelová - Klinika detí a dorastu - Pracuje ako manažérka dennej zmeny na Klinike detí a dorastu. Svojim milým prístupom a bezprostrednou komunikáciou zabezpečuje detským pacientom a ich rodičom pocit bezpečia. Má proaktívny prístup k práci. Neustále hľadá nové možnosti ako skvalitniť zdravotnú starostlivosť poskytovanú deťom, ale aj ako zlepšiť prostredie hospitalizovaných detských pacientov.
  • Brigita Andrášiková - Chirurgická klinika - Do Univerzitnej nemocnice Martin nastúpila ako sestra na jednotke intenzívnej starostlivosti na Chirurgickej klinike, kde pracuje už 38. rok. Po osobnej skúsenosti s depresívnym ochorením sa rozhodla pre dobrovoľnícku službu v UNM a vo voľnom čase sprevádzala chorých s touto diagnózou hospitalizovaných na Psychiatrickej klinike. Pomáha im formou rozhovoru, zdieľania i modlitby.
  • Mgr. Gabriela Harceková - Urologická klinika - Je zástupkyňou vrchnej sestry a manažérky dennej zmeny na Urologickej klinike. Na urodynamickej ambulancii spolupracuje s prof. Jánom Švihrom. Aktívne sa venuje edukácii pacientov po implantácii neurostimulátorov. Pomáha pri tvorbe edukačných materiálov pre pacientov s poruchami vyprázdňovania močového mechúra a podieľa sa aj na výskumnej činnosti kliniky.
  • Alena Šimková - Ortopedická klinika - Pracuje na Ortopedickej klinike. V súčasnosti je manažérkou dennej zmeny na izolovanej septickej časti kliniky. Podieľa sa na edukačných aktivitách pre pacientov pred implantovaním endoprotézy kolenného a bedrového kĺbu. Participuje na vzdelávaní študentov ošetrovateľstva, ktorým pomáha získať manuálne zručnosti pri ošetrovateľských výkonoch.
  • PhDr. Eva Ferencová - Klinika pneumológie a ftizeológie - Pracuje na Klinike pneumológie a ftizeológie, kde už 25 rokov pôsobí ako vedúca sestra. Charakterizuje ju entuziazmus zacielený na zlepšovanie podmienok zdravotnej starostlivosti. Získané vedomosti zároveň odovzdáva študentom ošetrovateľstva ako mentorka. Zapája sa do výskumných grantov, výskumných štúdií a edukačných projektov. Významná je aj jej angažovanosť v Slovenskom červenom kríži a Slovenskej spoločnosti sestier.

443822569_431624572954111_4381572719826487218_n.jpg Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Svoje ocenenie si odniesli aj zdravotníčky

To však nebolo všetko, pretože súčasťou programu slávnostnej konferencie bolo aj odovzdávanie ceny Biele srdce. To Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek v Martine udelila 5 zdravotníčkam:

  • Mgr. Zuzana Grobarčíková - hlavná sestra v zariadení Senior Vrútky - Je energickou a cieľavedomou manažérkou, pre ktorú sú klienti vždy na prvom mieste. Je členkou sekcie manažmentu Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a tiež členkou Asociácie poskytovateľov v sociálnych službách.
  • Mgr. Eva Hromková - vedúca sestra Domu sv. Martina - V tejto pozícií manažuje komplexnú 24 hodinovú starostlivosť – opatrovateľskú, ošetrovateľskú i zdravotnú. Svoju silu a osobitnú výnimočnosť preukázala najmä počas pandémie Covid-19, kedy sa DSS Dom sv. Martina stal Covid centrom. Počas tohto obdobia v zariadení doslova bývala, keďže cítila veľkú mieru zodpovednosti za klientov a za všetkých zamestnancov.
  • Bc. Ľubica Jesenská - Onkologické oddelenie Univerzitnej nemocnice Martin - V zdravotníctve je viac ako 26 rokov, pracuje na Onkologickom centre UNM. Vypracovala edukačné materiály pre pacientov s karcinómom prsníka a krku. Je spoluzakladateľka a predsedníčka Občianskeho združenia „Rakovina“, ktorého cieľom je skvalitnenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti a ergoterapie onkologickým pacientom.
  • Marta Závodská - vedúca sestra akútneho oddelenia Psychiatrickej liečebne Sučany - Prakticky celý svoj život zasvätila starostlivosti o pacientov s duševnými ochoreniami. V Psychiatrickej liečebni Sučany pracuje od ukončenia strednej školy. Je obetavá voči svojim pacientom, pomáha im v ťažkých životných situáciách, ktorých sa často nachádzajú. Je odhodlanou manažérkou a motivátorkou.
  • Bc. Katarína Šípková - Klinika hematológie a transfúziológie Univerzitnej nemocnice Martin - Pôsobí na ambulancii jednodňovej terapie. Vyniká nie len ako sestra pri poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti, ale aj ako aktívna prednášajúca na množstve konferencií a vzdelávacích podujatí. Zameriava sa na ošetrovateľské postupy pri zvládaní problémov pacientov podstupujúcich chemoterapiu, či na starostlivosť o pacientov so zaujímavými hematologickými ochoreniami ako sú paroxyzmálna nočná hemoglobinúria, či hemofília.

445180256_431624576287444_2718777914055721724_n.jpg Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Martin

Všetkým oceneným sestrám a zdravotníčkam srdečne gratulujeme a ďakujeme za ich obetavú prácu.


Súvisiaci článok
Premávku pod Strečnom komplikuje dopravná nehoda troch vozidiel, kolóny sa tvoria v oboch smeroch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť